Η Παναγία η Ελευθερώτρια, προστάτιδα των επιτόκων γυναικών- και άλλοι άγιοι προστάτες για την εγκυμοσύνη και την γέννα
ένα ευλαβικό αφιέρωμα στην Παναγία την Ελευθερώτρια και σε αγίους που προστατεύουν και βοηθούν τις εγκύους κατά τον τοκετό
με την ευχή να μας ενισχύουν οι πρεσβείες τους…
Η Παναγία. Προστάτιδα των εγκύων, των επιτόκων και των λεχωίδων. Πρώτη η Παναγία είχε μεγάλη ωκυτόκιο δύναμη και πάντοτε βοηθούσε τις ετοιμόγεννες που δυστοκούσαν.
Οι λαϊκές γυναίκες πίστευαν ότι η Παναγία συμπαραστέκεται σε κάθε δύσκολο τοκετό για να μετριάσει τον πόνο, να διαλύσει το φόβο, να παρηγορήσει την κοιλοπονούσα, να βοηθήσει την κακογεννήτρα και να σώσει αυτήν και το βρέφος.
Οι επίτοκες από σεβασμό είχαν προσδώσει πολλά «ωκυτόκια» και «ευτόκια» επίθετα στην Παναγία κατά τις επικλήσεις τους σε δυστοκίες όπως: Γοργοεπήκοος, Φανερωμένη, Ελεούσα (Λεούσα), Ελεημονήτρια, Ελεήστρια, Γιάτρισσα, Ιαματική, Γαιματούσα (σταματά τις αιμορραγίες στον τοκετό ιδίως της υστεροτοκίας), Βλέπουσα, Πονολύτρια, Ελευθερώτρια, Παρηγορίτισσα, Παυ- σολύπη, Πονολυτού (έλυε τις ωδίνες), Πορταΐτισσα ή Ανοιχτοπορτούσα (ανοίγει τον πόρο της κακο- γεννήτρας, δηλαδή βοηθάει να γίνει η πλήρης διαστολή του τραχήλου της μήτρας της επιτόκου για να αρχίσει η εξώθηση και έλευση του παιδιού στον κόσμο), Ελευθερώτρα, Ζωοδόχος Πηγή, Δεο- μένη, Οδηγήτρια, Χρυσορωγίτισσα, Βυζοπονούσα, Γαλατιανή, Γαλακτοτροφούσα, Γαλατινή. (πηγή)
.
ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ ΤΗΝ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑΝ»
κλικ ΕΔΩ
από όπου και οι εικόνες της Παναγίας της Ελευθερώτριας
.
.
.
..
για την Παναγία την Γαλακτοτροφούσα:
μπορείτε να δείτε το Αφιέρωμα εδώ:
.
.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ -ΨΑΛΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΝΑ- ΤΟΚΕΤΟ από τις περιπτώσεις του Αγ. Αρσενίου Ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, σαν ιερέας που ήταν, χρειαζόταν να διαβάζει ευχές για διάφορες περιπτώσεις. Οι ευχές όμως του Ευχολογίου δεν αρκούσαν, επειδή υπήρχαν πολλές περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπήρχε ανάλογη ευχή. Έτσι ο Όσιος Αρσένιος χρησιμοποιούσε όλους τους ψαλμούς του Ψαλτηρίου, ορίζοντας έναν ψαλμό, για καθεμιά περίπτωση.
.
ΨΑΛΜΟΣ 18ος (Οἱ οὐρανοὶ διηγοῦνται δόξαν Θεοῦ) Για να ελευθερωθούν οι μητέρες στην γέννα τους.
.
ΨΑΛΜΟΣ 19ος (Ἐπακούσαι σου Κύριος ἐν ἡμέρᾳ θλίψεως) Γι’ ανδρόγυνα που δεν γεννούν λόγω αναπηρίας, για να τους θεραπεύσει ο Θεός, για να μην χωρίσουν.
ΨΑΛΜΟΣ 40ος (Μακάριος ὁ συνιῶν ἐπὶ πτωχὸν καὶ πένητα) Για να ελευθερωθούν οι μητέρες στην γέννα, από πρόωρο τοκετό.
.
ΨΑΛΜΟΣ 67ος (Ἀναστήτω ὁ Θεός, καὶ διασκορπισθήτωσαν οἱ ἐχθροὶ αὐτοῦ) Για να ελευθερωθούν οι μητέρες, που δυσκολεύονται να αποβάλλουν, όταν παθαίνουν κακό.
.
ΨΑΛΜΟΣ 75ος (Γνωστὸς ἐν τῇ ᾿Ιουδαίᾳ ὁ Θεός) Σε μητέρα που φοβάται στη γέννα της, για να την ενθαρρύνει και να την προστατέψει ο Θεός.
.
ΨΑΛΜΟΣ 106ος (Ἐξομολογεῖσθε τῷ Κυρίῳ… Εἰπάτωσαν) Για να λύσει ο Θεός την στείρωση των γυναικών.
.
ΨΑΛΜΟΣ 142ος (Κύριε, εἰσάκουσον τῆς προσευχῆς μου) Για να προστατέψει ο Θεός την μητέρα στον καιρό της εγκυμοσύνης, να μην αποβάλει.
.
Δείτε περισσότερα για την προσευχή με Ψαλμούς πατώντας ΕΔΩ
.
Εάν δεν έχετε το βιβλίο των Ψαλμών του Δαυίδ, διαβάστε τους από: http://www.apostoliki-diakonia.gr/bible/bible.asp?contents=old_testament/contents_Psalmoi.asp
από την ανάρτηση:
.άγιοι προστάτες για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό:
.
.
μια αναφορά στην αγία Δόμνα, που θεωρείται μαία:
Δόμνα, για τις ετοιμόγεννες και τις μαμές Έζησε στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα και ήταν ιέρεια στο ναό του Δωδεκαθέου, στο παλάτι του Μαξιμιανού στη Νικομήδεια. Όταν έγινε Χριστιανή, έκανε φιλανθρωπίες μοιράζοντας στους φτωχούς πράγματα από το παλάτι. Η Αγία συνδέεται με την απόκτηση παιδιών αλλά και με τον, χωρίς επιπλοκές, τοκετό. Η Αγία Δόμνα θεωρείται μαμή, προστατεύει τις ετοιμόγεννες αλλά και τις μαίες (εορτάζει 28 Δεκεμβρίου). (source ©: www.eortologio.gr)
-ίσως να συγχέεται με την μέρα της μπάμπως- μαμής :
Δομνίκη, και η ημέρα της μαμής Στην ανατολική Ρουμελία παλιότερα, μέχρι πρόσφατα στη Μακεδονία, στο όνομα της Αγίας ετιμάτο, ιδιαίτερα από τις γυναίκες, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα το χωριού. Η Αγία συνδέεται με την απόκτηση παιδιών αλλά και με τον χωρίς επιπλοκές τοκετό. Ακόμα και σήμερα η ημέρα της εορτής (8 Ιανουαρίου) αναφέρεται ως «μέρα της μαμής» ή «της μπάμπως η μέρα»! σήμερα έχει χάσει την πρωταρχικής της σημασία (source ©: www.eortologio.gr)
.
συλλογή υλικού- επιμέλεια ανάρτησης: ιστολόγιο “Οικογένεια- μια γωνιά του Παραδείσου” (momyof6)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου