Δείτε τι μπορούν να πάθουν τα παιδιά που ζουν σε πόλεις!


Έκρηξη κρουσμάτων παιδικού άσθματος μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν ότι...
ένα στα επτά παιδιά που κατοικούν σε ακτίνα έως και 75 μέτρων από μία πολυσύχναστη οδική αρτηρία, έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.
Συγκεκριμένα έρευνα που έγινε από το Τμήμα Επιδημιολογίας, Αλλεργιών και Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος (EPAR) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM), απέδειξε πως αντίστοιχα στις περιοχές με τα μεγαλύτερα επίπεδα ρύπανσης, ένα στα τέσσερα παιδιά μπορεί να εκδηλώσει την νόσο.
πηγή τρομακτικό

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως αυξάνεται σε ανησυχητικό σημείο η ρύπανση εντός των σπιτιών.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά η ενδοοικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση αποδίδεται σε ανεπαρκώς αεριζόμενες συσκευές θέρμανσης φυσικού αερίου και κηροζίνης, στο κάπνισμα, στη χρήση διαλυτικών, χρωμάτων, συγκολλητικών και άλλων σχετικών υλικών.

Στο σημείο αυτό οι ερευνητές ανέφεραν πως η εσωτερική ρύπανση του αέρα αυξάνεται, ενώ ο χρόνος διαβίωσης εντός των κατοικιών ανέρχεται στο 90%, γεγονός ανησυχητικό.

Ακόμα, τα επίπεδα αέριων ρύπων εκτός κατοικίας, συνεχίζουν να επιδεινώνουν το άσθμα σε χρόνιους πάσχοντες παρά την γενική μείωση της βιομηχανικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Δρ. Ιζαμπέλλα Αννέσι-Μαεσάνο (Dr Isabella Annesi-Maesano), Διευθύντρια Έρευνας στο INSERM και Επικεφαλής του Τμήματος EPAR, δήλωσε ότι «αυτό που τα στοιχεία βοηθούν να απεικονιστεί, είναι πως αέριοι ρύποι, που είναι κατά βάση αντιμετωπίσιμοι, συνδέονται με ασθένειες όπως το άσθμα» και προσέθεσε πως «με την ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι αυτή τη στιγμή δεύτερη στην Παγκόσμια Λίστα Παραγόντων Κινδύνου (risk factor), το άσθμα και άλλες σχετικές ασθένειες πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα».

''Είναι μελέτες σαν και αυτή που βοηθούν να υπογραμμιστεί η σπουδαιότητα την προστασίας των παιδιών από περιβαλλοντικούς κινδύνους'' προσθέτει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Καθηγητής Νίκος Παπαδόπουλος.

«Χρειάζεται όλοι, αλλά ιδιαίτερα η ΕΕ, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και στην ασθένειες του αναπνευστικού, ώστε να κάνουμε σημαντικά βήματα προς την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών».

«Η αλλεργία, το άσθμα και τα σχετιζόμενα με αυτά ζητήματα υγείας, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι νέοι άνθρωποι, αλλά πολλές φορές δεν τυγχάνουν ορθής διάγνωσης από ιατρούς» προσέθεσε ο καθηγητής Παπαδόπουλος.

Σχόλια