Η ισορροπημένη διατροφή είναι το ‘’ μυστικό ‘’ για τη σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών...
Δέκα σημαντικά βήματα για να ενισχύσετε την ανοσιακή λειτουργία του παιδιού σας:
1. Υιοθετήστε το ελληνικό παραδοσιακό πρότυπο διατροφής. Δώστε του να καταναλώσει περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερες ζωικές, προτιμώντας τις ανεπεξέργαστες τροφές αντί για τις βιομηχανοποιημένες.
2. Να τα παροτρύνετε να τρώνε καθημερινά αρκετά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά.
3. Επιλέξτε για τα παιδιά σας φυσικές τροφές αντί για επεξεργασμένες.
4. Μη διαλέγετε για τα παιδιά σας τα πιο μεγάλα, τα πιο φανταχτερά και τα πιο γυαλιστερά φρούτα, αλλά αυτά που έχουν φυσιολογικό μέγεθος και χαρακτηριστικό άρωμα.
5. Μην αποθηκεύετε μεγάλες ποσότητες νωπών τροφών, ακόμα κι αν τις βάζετε σε καταψύκτη. Κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν πρέπει να παραμένει φυλαγμένο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 ή 4 ημερών.
6. Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά µε ζεστό νερό και σκουπίζετέ τα αμέσως. Μην τα αφήνετε να στραγγίξουν μόνα τους. Αν είστε σίγουροι για την προέλευσή τους, καθαρίστε τα µε βρεγμένο βουρτσάκι. Αν όχι, αποµακρύνετε τη φλούδα των φρούτων και τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών, για να μειώσετε τα χημικά τους υπολείμματα.
7. Προτιμήστε για τα παιδιά σας τις βιολογικές αντί για τις συμβατικές τροφές.
8. Συνδυάστε λαχανικά διαφόρων χρωμάτων στις σαλάτες σας. Φροντίστε να τα χοντροκόβετε ελάχιστη ώρα πριν τα καταναλώσετε και να τα αρταίνετε στο πιάτο σας µε ωμό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι.
9. Προτιμήστε το βράσιμο στον ατμό από το βράσιμο σε νερό. Όταν βράζετε λαχανικά ή χόρτα, χρησιμοποιήστε µόνο το απολύτως αναγκαίο νερό και επιδιώξτε το βράσιμο να διαρκεί λιγότερο χρόνο.
10. Προσθέστε στα φαγητά και τις σαλάτες αρωματικά βότανα, λεμόνι, ξίδι, ελαφρά μπαχαρικά και φυσικά καρυκεύματα.
Ακολουθήστε επιπλέον τα παρακάτω βήματα για μια πιο ασφαλή διατροφή, που θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο την υγεία του παιδιού, αλλά και τη δική σας!
1. Περιορίστε δραστικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κοινών αλλαντικών (ζαμπόν, λουκάνικα, μπέικον, πάριζα κλπ.). Αυξάνουν σημαντικά τη μεταγευματική υπεροξείδωση.
2. Για τον ίδιο λόγο απομακρύνετε εντελώς το ζωικό λίπος, το βούτυρο, τη μαγειρική κρέμα γάλακτος από τη διατροφή σας. Αποφύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα σκληρά τυριά.
3. Τηγανισμένα τρόφιμα σε ακατάλληλες συνθήκες, π.χ. πατάτες τηγανητές σε λάδι κακής ποιότητας, προϊόντα fast food, πατατάκια εμπορίου, τηγανισμένοι ξηροί καρποί κλπ., περιέχουν ποσότητα «τοξικού» ακρυλαμίδιου και «προοξειδωτικών» trans λιπαρών.
4. Αντικαταστήστε τα «λευκά» τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά κλπ.) που περιέχει η διατροφή σας με «μαύρα» (ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι κλπ.). Τα «λευκά» τρόφιμα μπορεί να προέρχονται από οξειδωμένα άλευρα (ψωμί, ζυμαρικά κλπ.) ή να διαθέτουν χαμηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα (λευκό ρύζι) σε σχέση με τα μη επεξεργασμένα (αναποφλοίωτο ρύζι).
5. Αποφύγετε τα μεγάλα ψάρια (π.χ. ξιφία), γιατί μπορεί να περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ως σοβαρός προοξειδωτικός παράγοντας.
6. Αποφύγετε τις κονσέρβες. Η διάχυση αλουμίνιου (τοξικό βαρύ μέταλλο) στο προϊόν, ειδικά στα πολυκαιρισμένα προϊόντα, μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον παράγοντα επιταχυνόμενης οξειδωτικής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό συστήνεται να είστε προσεκτικοί με την ημερομηνία λήξης και τις συνθήκες αποθήκευσης.
7. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο αποφύγετε το «πόσιμο» νερό που προέρχεται από διαβρωμένους σωλήνες (μπορεί να περιέχει μόλυβδο και διάφορα άλλα βαρέα μέταλλα, π.χ. κάδμιο κλπ.). Το αλουμίνιο, ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο υδράργυρος αποτελούν τοξικά βαρέα μέταλλα, τα οποία προκαλούν οξειδωτικό στρες, διαταραχές στο ΚΝΣ και εκφυλισμό του εγκεφάλου.
8. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων του εμπορίου. Αν και όλα τα συστατικά που προστίθενται στα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν ελεγχθεί εκτενώς από τις αρμόδιες αρχές (όπως η EFSA) ώστε να είναι ασφαλή για όλες τις ηλικιακές ομάδες, συστήνεται να καταναλώνονται με μέτρο και στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
9. Μην ξεροψήνετε τα τρόφιμα. Κατά τη διαδικασία αυτή αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προοξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες. Επίσης μην ψήνετε σε «γυμνή» φλόγα! Το ψήσιμο στη θράκα είναι όντως μια επιβλαβής πρακτική…
Οι ετεροκυκλικές αμίνες παράγονται κυρίως σε κρέατα με λίγα λιπαρά και με ευαίσθητες πρωτεΐνες, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια.
Ωστόσο υπάρχει κι ένα άλλο πρόβλημα, πιο σοβαρό: Το λίπος που στάζει στη θράκα πυρολύεται και από τον καπνό του παράγονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (που είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τις ετεροκυκλικές αμίνες), οι οποίοι επαναδιαλύονται στον υπόλοιπο λιπαρό ιστό του κρέατος. Έχει υπολογιστεί ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα όσα έχουν 600 τσιγάρα!
10. Ψήστε το κοτόπουλο ή το ψάρι με το δέρμα τους (πέτσα) και στη συνέχεια απομακρύνετέ τη!
Με τον τρόπο αυτό δεν θα προσλάβετε τις διάφορες τοξικές ουσίες (πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες κλπ.) που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διαδικασία του ψησίματος και φυσικά θα έχετε καταναλώσει λιγότερο κορεσμένο (ζωικό) λίπος, το οποίο στα τρόφιμα αυτά εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα τους
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου