Είναι σωστό να αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα μέσα στο αυτοκίνητο;
Είναι ασφαλές να κρατάμε τα παιδιά στην αγκαλιά μας μέσα στο αυτοκίνητο;
Ποτέ! Η προσοχή σας δεν αρκεί, γιατί με ένα φρενάρισμα, μία απότομη αλλαγή πορείας ή στη χειρότερη περίπτωση με ένα ατύχημα, το παιδί μπορεί να προσκρούσει πάνω στα καθίσματα, τον ουρανό, τις πόρτες ή να εκτιναχτεί από το όχημα με θανάσιμες συνέπειες.
Καθόλου ασφαλές, γιατί όχι μόνο τα χέρια σας δεν αντέχουν να συγκρατήσουν το παιδί σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά το χειρότερο είναι, πως το παιδί λειτουργεί ως αερόσακος για σας που μπορεί να το συνθλίψετε με το βάρος σας.
Επίσης, η δομή της θωρακικής κοιλότητας του νηπίου, δεν είναι ακόμα κατάλληλη να προστατέψει τα όργανα σε περίπτωση βίαιης πρόσκρουσης με κάποιο αντικείμενο μέσα στο όχημα. Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο γιατί θα αναλάβει να συγκρατήσει το παιδί στη θέση του και να απορροφήσει την ενέργεια της πρόσκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος.
Είναι θέμα πρόληψης: Όταν οι γονείς ταξιδεύουν µε παιδί στο αυτοκίνητο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν µόνο την κοινή λογική, αλλά επιπλέον πρέπει να εκπληρώνουν μια από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις τους: να προστατεύουν το παιδί τους. Το παιδί πρέπει να μεταφέρεται με κάθισμα αυτοκινήτου από την πρώτη κιόλας μέρα που μετακινείται από το μαιευτήριο. Εκτός από υποχρεωτική, η χρήση του καθίσματος αυτοκινήτου είναι πάνω από όλα ένδειξη αγάπης και γνώσης απέναντι στο παιδί, που μπορεί ακόμα και να του σώσει τη ζωή.
Η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα παιδικών ειδών ή πολυκαταστήματα. Εκεί θα βρείτε επώνυμα καθίσματα που πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εξειδικευμένο προσωπικό των καταστημάτων αυτών είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σωστά ανάλογα με τις ανάγκες, το βάρος και την ηλικία του παιδιού σας.
Προσοχή με τον αερόσακο. Τα καθίσματα των ομάδων 0/0m+ πρέπει να τοποθετούνται πάντα με το πρόσωπο προς τα πίσω. Θα πρέπει επίσης να είστε πολύ προσεκτικοί με τους κανονισμούς που απαγορεύουν τη χρήση του καθίσματος σε θέσεις που υπάρχει ενεργός αερόσακος, διότι σε περίπτωση ατυχήματος, όταν ανοίξει ο αερόσακος, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρό τραυματισμό του μωρού.
Αρκεί μόνο η χρήση της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου;
Οι ζώνες ασφαλείας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένες για σωματότυπο ενήλικα, με ελάχιστο ύψος 1,50 μέτρο. Για το λόγο αυτό, είναι ακατάλληλες για παιδιά, που είναι μικρότερου ύψους και διαθέτουν εντελώς διαφορετική κατανομή βάρους και δομή σώματος.Πηγή:my new babyΓιατί είναι απαραίτητο το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;
Καθώς το 25% της μάζας του σώματος ενός νηπίου είναι συγκεντρωμένη στο κεφάλι (έναντι 6% ενός ενήλικα), ο αυχένας δεν μπορεί να αντέξει την καταπόνηση σε περίπτωση ατυχήματος.Επίσης, η δομή της θωρακικής κοιλότητας του νηπίου, δεν είναι ακόμα κατάλληλη να προστατέψει τα όργανα σε περίπτωση βίαιης πρόσκρουσης με κάποιο αντικείμενο μέσα στο όχημα. Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο γιατί θα αναλάβει να συγκρατήσει το παιδί στη θέση του και να απορροφήσει την ενέργεια της πρόσκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος.
Γιατί να χρησιμοποιούμε παιδικό κάθισμα;
Επιβάλλεται από το Νόμο: Από το 1997, με την ψήφιση σχετικού νόμου, η χρήση παιδικού καθίσματος γίνεται υποχρεωτική και στη χώρα μας για παιδιά μέχρι και 12 ετών. Ο Νόμος 2696 στα άρθρα του 12 και 33 επισημαίνει ότι για τη μεταφορά με αυτοκίνητο παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών και εγκεκριμένων συστημάτων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, κατάλληλα για την ηλικία, το ύψος και το βάρος των παιδιών.Είναι θέμα πρόληψης: Όταν οι γονείς ταξιδεύουν µε παιδί στο αυτοκίνητο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν µόνο την κοινή λογική, αλλά επιπλέον πρέπει να εκπληρώνουν μια από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις τους: να προστατεύουν το παιδί τους. Το παιδί πρέπει να μεταφέρεται με κάθισμα αυτοκινήτου από την πρώτη κιόλας μέρα που μετακινείται από το μαιευτήριο. Εκτός από υποχρεωτική, η χρήση του καθίσματος αυτοκινήτου είναι πάνω από όλα ένδειξη αγάπης και γνώσης απέναντι στο παιδί, που μπορεί ακόμα και να του σώσει τη ζωή.
Πως γίνεται η επιλογή του καθίσματος;
Κατά κύριο λόγο με βάση το βάρος του παιδιού. Όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί με βάση αυτή την παράμετρο. Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί έχουν κατηγοριοποιήσει το βάρος των παιδιών σε «ομάδες». Το κάθισμα πρέπει να φέρει απαραίτητα έγκριση τύπου ECE R 44/04.Πότε και από πού μπορούμε να προμηθευτούμε το κατάλληλο καθισματάκι;
Το πρώτο παιδικό κάθισμα χρειάζεται αμέσως βγαίνοντας από το μαιευτήριο! Η μεταφορά του νεογέννητου με καλαθούνες ή πορτ-μπεμπέ που δεν δένονται στο αυτοκίνητο, θεωρείται επικίνδυνη. Μάλιστα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πριν την αναχώρηση από το μαιευτήριο, το αυτοκίνητο ελέγχεται από το ιατρικό προσωπικό για να επιβεβαιωθεί ότι οι γονείς έχουν αγοράσει και τοποθετήσει σωστά το παιδικό κάθισμα γιατί μόνο έτσι μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια το νεογέννητο στο σπίτι. Τα καθίσματα που έχουν σχεδιαστεί για τους πρώτους μήνες ζωής ενός μωρού έχουν μαλακή επένδυση, μεταφέρονται εύκολα χωρίς να ενοχλείται το μωρό και εξασφαλίζουν μεγάλη άνεση.Η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα παιδικών ειδών ή πολυκαταστήματα. Εκεί θα βρείτε επώνυμα καθίσματα που πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εξειδικευμένο προσωπικό των καταστημάτων αυτών είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σωστά ανάλογα με τις ανάγκες, το βάρος και την ηλικία του παιδιού σας.
Το σημαντικότερο βήμα μετά την αγορά
Το σημαντικότερο βήμα μετά την αγορά του παιδικού καθίσματος, είναι η σωστή τοποθέτησή του στο κάθισμα του αυτοκινήτου σας, έτσι ώστε να προσφέρει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο παιδί. Για το λόγο αυτό πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που συνοδεύουν το προϊόν και να τις ακολουθείτε πιστά. Ακόμα, μη διστάσετε να ζητήσετε από το προσωπικό του καταστήματος που αγοράσατε το παιδικό κάθισμα να σας δείξει πως τοποθετείται στο αυτοκίνητό σας και πως δένεται με τις ζώνες ασφαλείας.Προσοχή με τον αερόσακο. Τα καθίσματα των ομάδων 0/0m+ πρέπει να τοποθετούνται πάντα με το πρόσωπο προς τα πίσω. Θα πρέπει επίσης να είστε πολύ προσεκτικοί με τους κανονισμούς που απαγορεύουν τη χρήση του καθίσματος σε θέσεις που υπάρχει ενεργός αερόσακος, διότι σε περίπτωση ατυχήματος, όταν ανοίξει ο αερόσακος, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρό τραυματισμό του μωρού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου