Δεν ενθαρρύνουμε την κακή συμπεριφορά των παιδιών μας!



Το παιδί δεν υπακούει πάντα στους γονείς του.
Αυτό βέβαια δεν είναι ο κανόνας...

Κάποιες φορές όμως οι γονείς δυστυχώς χωρίς να το καταλαβαίνουν χειροτερεύουν την κατάσταση με την δική τους συμπεριφορά.

Στο άρθρο που ακολουθεί εξηγούνται κάποιες πρακτικές ανατροφής των παιδιών και ποιες αντιδράσεις των γονέων δεν ενθαρρύνουν τα παιδιά στο να συμπεριφέρονται σωστά.
Πηγή : Τρομακτικό

Ασυνέπεια
Λέτε στο παιδί σας ότι δεν επιτρέπεται να φάει άλλη καραμέλα σήμερα. Το παιδί ξεσπά σε κλάματα και εσείς του δίνετε να φάει άλλη μια. Εάν συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο, θα καλλιεργείστε στο παιδί την ιδέα ότι κάθε φορά που αρχίζει να διαμαρτύρεται, παίρνει ό, τι θέλει.

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της τιμωρίας
Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον μια φορά συναντήσει εκείνους τους γονείς που απειλούν και προειδοποιούν ότι : ‘Αν το κάνεις αυτό πάλι, δεν θα δεις τηλεόραση’ ή ‘εγώ δεν πρόκειται ποτέ να σε πάρω στο παιχνίδι μαζί μου αν συμπεριφέρεσαι έτσι,ή δεν έχει παγωτό για σένα …’ και ούτω καθεξής … και στη συνέχεια αφήνουν τα πράγματα να παίρνουν την δική τους πορεία και ξεχνάνε τις υποσχέσεις τους. Φυσικά, τα παιδιά κάνουν τα πράγματα που τους είπαν να μην τα κάνουν, ξανά. Γιατί όχι; Δεν θα αντιμετωπίσουν καμιά συνέπεια.

Δικαιολογίες
‘Είναι κουρασμένο.’ ‘Είναι απλώς ένα παιδί’. ‘Είναι πεινασμένο’.
Φυσικά δεν απαιτούμε από τα παιδιά να είναι τέλεια όλη την ώρα. Τα παιδιά πράγματι μπορεί να είναι πεινασμένα ή κουρασμένα ή σε κακή διάθεση. Ιδιαίτερα όταν είναι σε μικρή ηλικία και δεν μπορούν να εκφράσουν καθαρά τα συναισθήματά τους. Ακόμη και τα μεγαλύτερα μπορεί να είναι πεισματάρικα. Αλλά δεν πρέπει να δικαιολογείτε το παιδί σας πάρα πολύ συχνά. Αυτό δεν είναι καλό.

Απειλές
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο εκφοβισμός είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας γονιός. θα μπορούσε ακόμη να είναι κάτι μοιραίο. Μία ομάδα επιστημόνων σε πειράματα που έκαναν έδειξαν ότι τα παιδιά που τους είπαν οι γονείς ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά σε περίπτωση που πουν ψέματα, στην πραγματικότητα ήταν πιο επιρρεπείς στα ψέματα.

Φωνές
Το γεγονός ότι υψώνετε την φωνή σας, δεν σημαίνει ότι το παιδί σας θα σας ακούσει και θα κάνει αυτό που λέτε, αλλά ακόμη και εάν υπακούσει, θα είναι για λίγο. Με αυτήν την μέθοδο, θα χαλάσετε την σχέση σας μαζί του.

Η σωματική τιμωρία
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, αν ένα παιδί βιώνει σωματική τιμωρία πάρα πολύ συχνά, τότε μπορεί να γίνει πιο επιθετικό και απόμακρο και ελαττώνεται η αυτοεκτίμηση του. Αυτά τα παιδιά πιθανότατα θα μάθουν πώς να αποφύγουν τον πόνο αντί να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Χαμογελώντας και επιβραβεύοντας ανάρμοστη συμπεριφορά
Μπορεί να σας φαίνεται ότι το παιδί σας είναι χαριτωμένο όταν γέρνει πίσω στην καρέκλα σε μια καφετέρια και τραγουδά το αγαπημένο του τραγούδι, ή όταν αρχίζει να τρώει με τα δάχτυλά του. Αλλά οι άνθρωποι γύρω σας δεν θα το εκτιμήσουν καθόλου. Τα παιδιά σας θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που θέλουν, αν δεν τους υπενθυμίσετε πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε δημόσιους χώρους και γύρω από τους άλλους.

Όσο το παιδί είναι μικρό, απορροφά σαν σφουγγάρι τα πάντα, έτσι εάν μάθει από μικρό τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, θα έχουμε λιγότερα προβλήματα μαζί του στο μέλλον. Η επανεκπαίδευση ενός παιδιού αργότερα είναι πολύ πιο δύσκολο πράγμα.

Σχόλια