της Άννας Δάλλα |
Μήπως το οικογενειακό τραπέζι έχει συνδεθεί με την Κυριακή και αυτό αραιά και πού; Πράγματι, εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος και των υποχρεώσεων, οι οικογένειες σπάνια βρίσκονται σε απαρτία για να φάνε. Προτιμούμε να τσιμπήσουμε -ο καθένας μόνος του- βιαστικά μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή κλπ. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η καθημερινή αυτή συνάθροιση γύρω από ένα τραπέζι είναι ωφέλιμη, όχι μόνο για τις διατροφικές μας συνήθειες και την υγεία μας, αλλά και για τους συναισθηματικούς μας δεσμούς, την ψυχική μας ισορροπία και συμπεριφορά. Δείτε και μόνοι σας γιατί!
Πηγή :Vita.gr
Οι ιππότες του οικογενειακού τραπεζιού
Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζεται να προσπαθήσουμε, ακόμη και να κάνουμε θυσίες, ώστε να καταφέρουμε να απολαμβάνουμε το οικογενειακό τραπέζι -και τα πάρα πολλά αποδεδειγμένα οφέλη του- όσο πιο συχνά γίνεται! Άλλωστε, τα ψυχικά και διατροφικά οφέλη που αποκομίζουν τα μέλη μιας οικογένειας όταν μοιράζονται το φαγητό τους, ικανοποιώντας κοινωνικές, επικοινωνιακές, μαθησιακές ανάγκες κλπ., διαρκούν πολύ περισσότερο από ό,τι ένα γεύμα. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες επιμένουν: Όσο πολυάσχολοι κι αν είμαστε, αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο στα οικογενειακά τραπέζια, τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα! Ας τα πάρουμε, όμως, ένα-ένα...
Τα ψυχικά οφέλη
Για τα παιδιά μας, που θα έχουν την ευκαιρία:
● Να βιώσουν την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας και ότι ανήκουν σε μια στενή και δεμένη ομάδα με την οποία μπορούν να μοιραστούν τόσο τις επιτυχίες όσο και τις ανησυχίες τους.
● Να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους, να μοιραστούν τα νέα της ημέρας, να ανταλλάξουν εμπειρίες.
● Να βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους και την ικανότητά τους να συντάσσουν ολοκληρωμένες προτάσεις, ικανότητες που αναπτύσσονται και εμπλουτίζονται μέσα από το διάλογο που έχουν μεταξύ τους τα μέλη της οικογένειας καθώς τρώνε.
● Να μάθουν την αξία και τις αρχές του διαλόγου μέσω της παρατήρησης των γονιών τους και της εξάσκησης.
● Να μοιράζονται ευθύνες και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους όσον αφορά το πρακτικό μέρος του οικογενειακού τραπεζιού (π.χ. στρώσιμο του τραπεζιού, πλύσιμο πιάτων μετά κλπ.).
● Να μάθουν καλούς τρόπους σχετικά με τη συμπεριφορά τους στο τραπέζι.
Για εμάς τους γονείς, που θα μπορέσουμε:
● Να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας και να τους δείξουμε ότι αποτελούν προτεραιότητά μας.
● Να ανακαλύψουμε τι αρέσει και τι όχι στα παιδιά μας, να τα γνωρίσουμε καλύτερα σε μια σχέση αλληλεπιδραστική.
● Να μάθουμε εμείς από αυτά και εκείνα από εμάς.
Πώς θα το πετύχουμε
Για να έχουμε το μέγιστο όφελος, ας έχουμε υπόψη μας τα εξής:
● Επιλέγουμε μια συγκεκριμένη ώρα για το οικογενειακό τραπέζι, που να είναι όμως ρεαλιστική και να εξυπηρετεί όλους.
● Συμμετέχουμε όλοι στο στρώσιμο - και, φυσικά, στο τέλος στο μάζεμα του τραπεζιού.
● Κλείνουμε την τηλεόραση και απομακρύνουμε τα κινητά, για να μπορούμε να συγκεντρωθούμε αποκλειστικά στην οικογένειά μας.
● Τρώμε όλη η οικογένεια μαζί γύρω από το τραπέζι, για να έχουμε οπτική επαφή ο ένας με τον άλλον.
● Δεν πιέζουμε τα παιδιά να φάνε όλο το φαγητό τους.
● Έχουμε πάντα κατά νου ότι το φαγητό δεν είναι ούτε επιβράβευση ούτε τιμωρία.
● Προσπαθούμε να μη μιλάμε στα παιδιά μόνο για μαθήματα και υποχρεώσεις, ώστε να μη συνδέσουν την ώρα του φαγητού με «ανάκριση» και «διάλεξη».
● Δίνουμε στον καθένα το χρόνο που χρειάζεται για να μιλήσει για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν και για τα νέα της ημέρας του, ενθαρρύνοντας το διάλογο με ερωτήσεις.
● Περιμένουμε να τελειώσουν όλοι το φαγητό τους προτού σηκωθούμε.
Γεύματα κατά της παχυσαρκίας
Τα συχνά οικογενειακά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος της παχυσαρκίας, αλλά και οι διατροφικές διαταραχές, καθώς, όταν η οικογένεια τρώει μαζί, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να «ελέγχουν» τι και πόσο τρώνε τα παιδιά τους, αποτρέποντας το πρόχειρο φαγητό. Έτσι, τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν «ασπίδα» στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, γιατί βοηθούν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες:
● Παιδιά που δειπνούν με την οικογένειά τους τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.
● Παιδιά και έφηβοι που δειπνούν με τις οικογένειές τους, καταναλώνουν σπανιότερα τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.
● Παιδιά που τρώνε οικογενειακά σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να προσεγγίσουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κατανάλωση 400 γρ. φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνει και έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά αυτά καταναλώνουν μία επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Επιπλέον, τρώνε λιγότερο συχνά τηγανητά φαγητά, καθώς και κορεσμένα και trans λιπαρά.
Οδηγίες για καλύτερα οικογενειακά γεύματα
Τα γεύματα της οικογένειας δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύπλοκα και να απαιτούν πολύ χρόνο. Μπορούμε να ακολουθούμε εύκολες και γρήγορες συνταγές. Επιπλέον, σκόπιμο είναι:
● Να προγραμματίσουμε έτσι το εβδομαδιαίο μενού, ώστε να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, προκειμένου τα παιδιά να εξοικειώνονται με διαφορετικές γεύσεις.
● Να αποτελούν τα λαχανικά αναπόσπαστο τμήμα κάθε γεύματος.
● Να εντάξουμε στη διατροφή των παιδιών κρέας χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, καθώς και άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα αυγά και τα όσπρια.
● Να συμπεριλάβουμε στο τραπέζι γεύσεις που δεν αρέσουν στα παιδιά, καθώς ενδέχεται μέσα από τη μίμηση των δικών μας συνηθειών να πειστούν να δοκιμάσουν.
● Να δώσουμε σημασία στην εμφάνιση και στο σερβίρισμα του φαγητού.
● Να παίρνουμε τα παιδιά μαζί μας στο σουπερμάρκετ, ώστε να εξοικειώνονται με τις ετικέτες, τη διατροφική αξία των προϊόντων, αλλά και τους κανόνες της αγοράς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου