4 τρόποι να διδάξετε στο παιδί σας την ευγνωμοσύνη


Όταν έναν παιδάκι λέει παρακαλώ και ευχαριστώ από νωρίς, αυτό σημαίνει ότι ναι μεν του το έχετε μάθει, αλλά μπορεί να μην κατανοεί ...
πλήρως την κοινωνική σημασία τού να λέμε αυτές τις λέξεις. Ξέρει απλά ότι πρέπει να τις πει.
Πολλές φορές γύρω στα 5, τα νήπια μπορεί να αρχίσουν να αρνούνται να τις πουν, ακόμη κι αν πιο νωρίς τις έλεγαν μηχανικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι τότε ήταν κάτι που γινόταν αυτόματα και χρειάζεται συνεχή διδαχή και επιμονή από μέρους σας.
Ας δούμε τέσσερις τρόπους να μάθετε στα παιδιά σας την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη. Και αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται αμέσως. Είναι μία διαρκής διαδικασία και θέλει προσπάθεια.

1. Γίνετε το παράδειγμα.
Αφήστε τα παιδιά σας να σας ακούσουν να λέτε ευχαριστώ. Και να το λέτε συχνά. Όταν σας δίνουν κάτι, στο ταμείο, στο καθαριστήριο, στον δρόμο, πείτε ευχαριστώ και φροντίστε να το ακούσουν. Κάντε το παιδί σας να ξέρει ότι το φυσιολογικό, είναι να δείχνεις ευγνωμοσύνη..

2. Αναδείξτε τις λεπτομέρειες.
Συνηθίστε να το κάνετε, γίνετε σχολαστικοί, δείξτε ότι αυτό είναι το σωστό. Να αναγνωρίζετε και να ευγνωμονείτε. Είτε σας ζωγράφισαν κάτι, είτε έφαγαν όμορφα χωρίς νεύρα, είτε ντύθηκαν εγκαίρως, δείξτε ότι το προσέξατε και επιβραβεύστε τους με μια καλή, γλυκιά κουβέντα.
Αυτό δεν χτίζει απλώς την αυτοπεποίθησή τους, αλλά τους βοηθάει να καταλάβουν ότι οι λεπτομέρειες είναι για να τις προσέχουμε και να τις επαινούμε. Επίσης, θα τους βοηθήσει εν καιρώ να μάθουν να αναγνωρίζουν κάτι καλό σε ένα γενικότερο κακό.
Με άλλα λόγια, κάτι που τους αρέσει, σε ένα παιχνίδι που δεν θα επέλεγαν από μόνοι τους. Ή μία απίθανη λεπτομέρεια σε μία ζωγραφιά που δεν τους βγήκε καλή γενικά. Και έτσι το ευχαριστώ θα έρθει πιο φυσικά και από μόνο του.

3. Δωρίστε.
Κάθε τόσο μπορείτε να κάνετε κάτι μαζί με τα παιδιά σας. Διαλέξτε ρούχα ή παιχνίδια που δε χρησιμοποιούν και διαλέξτε να τα πάτε σε κάποιο φιλανθρωπικό οργανισμό για τους λιγότερο τυχερούς.
Επαινέστε τους με κάποιο τρόπο γι αυτό. Σίγουρα με καλά λόγια και διδάσκοντας το καλό στην πράξη τους, αλλά ακόμη και με μια έξτρα βόλτα ή κάτι που θα τους ευχαριστεί.

4. Η πρακτική φέρνει την τελειοποίηση.
Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια, ειδικά όταν διδάσκουμε την εκτίμηση. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να κάνουν καλές πράξεις για άλλα μέλη της οικογένειας. Μάθετέ τους την ευγένεια και πώς να τη χρησιμοποιούν. Δώστε τους να καταλάβουν ότι η ευγένεια είναι κάτι που θα την πάρεις αν τη δίνεις, και σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Σχόλια