Παιδί και κινητό: Τι πρέπει να γνωρίζουν και να προσέχουν οι γονείς;



Είναι μια εικόνα οικεία. Παιδιά να έχουν «κολλήσει» για ώρες στο κινητό και οι γονείς τους να τα κοιτούν ανήμποροι... Σήμερα σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν κινητό. Οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι αποκτούν το πρώτο κινητό στην ηλικία των 11 ετών. Πολλά από αυτά ακόμη νωρίτερα, καθώς δεν είναι λίγοι οι γονείς που αγοράζουν στα παιδιά τους κάποια συσκευή για να αισθανθούν ασφάλεια.

Εκφράσεις όπως: «Αισθάνομαι ασφαλής, γιατί μπορώ να επικοινωνήσω μαζί της, απλώς τηλεφωνώντας της» ή «Όταν δεν βλέπω τα παιδιά ψάχνω απελπισμένα το κινητό για να τα εντοπίσω» διατυπώνονται από τους γονείς ως εξήγηση προκειμένου να αιτιολογήσουν την απόφασή τους να αγοράσουν κινητό τηλέφωνο στα παιδιά τους.
πηγή : τρομακτικό


Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και πολύ μικρά παιδιά είναι πλέον εφοδιασμένα με κινητό τηλέφωνο, το οποίο μάλιστα έχει γίνει για αυτά στοιχείο της κοινωνικής του ταυτότητας αλλά και παράγων που τους τοποθετεί στην ιεραρχία του περιβάλλοντός τους.

Αυτό, όμως, που προβληματίζει είναι ότι ένα σύγχρονο κινητό είναι μέσο αναπαραγωγής μουσικής, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και κάμερα, ρολόι και ξυπνητήρι, ημερολόγιο και ατζέντα, μέσο λήψης και αποστολής SMS και MMS, συνδέεται με το Διαδίκτυο και... επιπλέον χρησιμοποιείται και ως τηλέφωνο. Mε το mobile internet, τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες καθώς είναι πολύ εύκολο με το πάτημα ενός κουμπιού τα παιδιά να βρεθούν π.χ. σε έναν ιστότοπο με πορνογραφικό περιεχόμενο. Παράλληλα, είναι εκτεθειμένα σε σεξουαλικά ή εκφοβιστικά μηνύματα αλλά και στις διάφορες παγίδες που κρύβουν τα κοινωνικά δίκτυα. Το σίγουρο είναι ότι ένα παιδί με ένα κινητό στο χέρι, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς περιορισμούς και φραγμούς, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα εκτεθειμένο.

Σίγουρα η πιο δραστική λύση είναι να μην έχει καθόλου κινητό αλλά αυτό σε κάθε περίπτωση προκαλεί γρίνιες από την πλευρά των παιδιών και ανασφάλεια από την πλευρά κάποιων γονέων. Μία ακόμη λύση είναι σίγουρα οι συσκευές που δεν προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δηλαδή, αυτές της προηγούμενης τεχνολογίας. Αυτή η λύση σίγουρα εξασφαλίζει την σιγουριά ότι το παιδί δεν είναι εκτεθειμένο στους απρόβλεπτους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. Από εκεί και πέρα αν το παιδί επιμένει να έχει στα χέρια του ένα σύγχρονο κινητό τότε η ενεργοποίηση των ρυθμίσεων που αποκλείουν συγκεκριμένες λειτουργίες είναι επιβεβλημένη.Παράλληλα, ικανοποιητικά αποτελέσματα έχει η επιλογή ενός καρτοκινητού αντί ενός συμβολαίου. Επίσης, ο έλεγχος των δραστηριοτήτων του στο κινητό είναι ιδιαίτερα χρήσιμος: εισερχόμενες , εξερχόμενες, μηνύματα και SMS, φωτογραφίες, video και οτιδήποτε υλικό υπάρχει μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο προκειμένου οι γονείς να έχουν μία εικόνα για την καθημερινότητα των παιδιών τους. Και πάνω από όλα υπάρχει ο διάλογος με το παιδί για τη σωστή χρήση του κινητού

Σχόλια