Επος του ’40 – Διδάσκει και σήμερα τα παιδιά των σχολείων


Μία φωνή από την Αμερική
NEA YΟΡΚΗ.- Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στα ελληνοαμερικανικά σχολεία της Μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης διδάσκεται με ξεχωριστή υπερηφάνεια στους μαθητές το Επος του ’40 και διοργανώνονται όμορφες σχολικές γιορτές. H GreekNews επισκέφθηκε το σχολείο του Αγίου Νικολάου Flushing το οποίο προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη γιορτή που θα γίνει ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, το μεσημέρι.

Η διευθύντρια του σχολείου, Αθηνά Κρομύδα μας δείχνει τη εργασία που έχουν κάνει μαθητές της 8ης Τάξης. Βλέπουμε τις αναφορές στον πόλεμο και τη δόξα των Ελλήνων, τη Γερμανική κατοχή και την αντίσταση. Το μήνυμα που περνά είναι μάλλον μήνυμα ειρήνης και περηφάνεια για τη φυλή τους, παρά φιλοπόλεμο. Κι αυτό το δείχνει περίτρανα το ανεπανάληπτο πεζό του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Πηγή :GreekNews


«Ενας πόλεμος δεν παύει ποτέ να είναι πόλεμος. Αυτή η αλληλογραφία των σφαιρών μπορούσε κι έπρεπε να να’χει λείψει πριν από αιώνες. Αλλά προς χάρη σου Ελλάδα πηγαίνω εκεί που πηγαίνω. Μη νομίζεις πως το κάνω χωρίς πόνο. Είναι ένα χρέος αλλά γιατί να πέσει σ’ εμάς αυτό το χρέος; Αυτό το χρέος είναι βαρύ όταν ξέρεις ότι οι αντίπαλοί σου στρατιώτες δεν είναι επαγγελματίες … Τους φέρνουν. Τους έπιασαν από το γιακά ….».


Η κ. Κρομύδα δηλώνει στη GreekNews πως με τη διδασκαλία, τις εργασίες και τη γιορτή, «θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η φυλή μας είναι πραγματικά αθάνατη. Δεν έχουμε την πρόθεση να θυμίσουμε έχθρες ή πολέμους κρατών, απλά θέλουμε να γνωρίζουν τα παιδιά μας ποιά είναι η ιστορία μας. Αν γνωρίζουν τις ρίζες μας μπορούν να οραματίζονται το μέλλον. Ομως, πρέπει να ξέρουν ποιοί είναι οι παππούδες τους, τι κατάφεραν κι έτσι να προχωρούν. Και γιατί όχι, να μαθαίνουν από τα ιστορικά λάθη και να βγάζουν μαθήματα για το δικό τους μέλλον».


Γίνεται αναφορά στα αίτια του πολέμου και κάθε πολέμου και τονίζεται στα παιδιά ότι κανένας πόλεμος δεν λύνει προβλήματα. Η δε διδασκαλία γίνεται με τρόπο που κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και τα κάνει να ρωτούν τους γονείς και τους παππούδες τους.


«Ρωτούν κι εμάς και τις οικογένειές τους, λέγει η κ. Κρομύδα. Ειδικά για τον πόλεμο του 1940 οι παππούδες έχουν πολύ ιστορική ιστορία να πουν στα εγγόνια τους, γιατί πολλοί ή πολέμησαν στον πόλεμο ή ήταν παιδιά, που σημαίνει ότι έχουν προσωπικές μαρτυρίες να μοιραστούν. Μάλιστα καυχιόνται και θέλουν να τα μοιράζονται με τα εγγόνια τους».


Η διδασκαλία της ιστορίας του Επους του ’40 χωρίζεται σε 3 ενότητες. Αρχικά στον τορπιλισμό της Ελλης από τους Ιταλούς και την αυτοσυγκράτηση της Ελλάδας για αποφυγή του πολέμου. Στη συνέχεια οι μαθητές βιώνουν ότι ευρισκόμενη σ’ αυτό το πολύπαθο σταυροδρόμι, είναι αδύνατο να αφεθεί η Ελλάδα να μείνει έξω από την νέα τάξη. Και στη συνέχεια το μεγάλο ΟΧΙ που τους κάνει να νιώθουν υπερηφάνεια και παράλληλα τους παραδειγματίζει για την στάση που πρέπει κι αυτά να ακολουθούν στη ζωή τους, απέναντι στο άδικο, την ισοπέδωση και την αφομοίωση.


Ρωτούμε την κ. Κρομύδα μήπως ως καθαρά ελληνική γιορτ, η 28η Οκτωβρίου έρχεται σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες αμερικανικές, όπως μέα των Βετεράνων, ή, η Memorial Day;


«Τα παιδιά, μας λέγει, δεν έχουν ποτέ εγείρει θέμα. Ισα-Ισα περιμένουν με χαρά την 28Η Οκτωβρίου. Το νόημα της γιορτής είναι και να θυμηθούμε τον ηρωισμό των Ελλήνων του 1940 και να τιμήσουμε την ελληνική σημαία, που έχει διαχρονική αξία. Μαζί με μιά εικόνα του Χριστού η της Παναγίας, η Ελληνική Σημαία γίνεται σύμβολο, κι αυτό περνά στα παιδιά το μήνυμα ότι είναι κάτι το ιερό.


Τα σημερινά εποπτικά μέσα βοηθούν τα παιδιά να νιώσουν βαθύτερα το νόημα της γιορτής, γι’ αυτό, πέραν από τη συλλογή φωτογραφιών και ταινιών, στην 8η τάξη του Φλάσιγκ τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας που κάλυψαν την έναρξη του πολέμου, τις συνέπειες της κατοχής και την αντίσταση, τις γυναίκες στον αγώνα.
«πίστεψαν ότι οι μάχες δεν κερδίζονται με τα κανόνια μας με τη λεβεντιά της ψυχής», μας λέγει μία δασκάλα.


Για την ιστορία, οι μαθητές της 8ης είναι:
Δημήτρης Αλεξίου, Αλεξία Αστρινίδη, Ανδρέας Αποστολόπουλος, Γιώργος Βουρδέτης, Νίκος Παραής, Σταύρος Ράφτης, Θεοδώρα Παντελάτου, Μαρία Οικονόμου, Κατερίνα Καλούμενου, Θεόδωρος Κασιαλής, Ρένα Κωνσταντινίδη, Ευτυχία Πινού, Βασιλική Μουτοπούλου, Ελένη Σκάνλαν, Φωτεινή Λυμπεράτου, Παναγιώτης Παναγόπουλος.

Σχόλια