Αν αναλογιστείτε ότι πολλοί ενήλικες δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τον εκνευρισμό και το θυμό που νιώθουν, μπορείτε να καταλάβετε ότι κάτι τέτοιο είναι ακόμη πιο δύσκολο για ένα παιδί. Αν παρασύρονται οι ενήλικες από τα συναισθήματά τους, ενώ γνωρίζουν τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχουν οι πράξεις τους στους άλλους, είναι λογικό για ένα παιδί να παρασύρεται ευκολότερα από τα συναισθήματα της στιγμής. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως τα παιδιά από τη φύση τους, ενδιαφέρονται περισσότερο για τα δικά τους συναισθήματα και για το παρόν τους, χωρίς να σκέφτονται τις απώτερες συνέπειες όσων λένε και κάνουν.
Μην απαντήσετε στο θυμό με θυμό:
Θα πρέπει να αποφύγετε να ανταποκριθείτε στο θυμό του παιδιού με το δικό σας θυμό. Το μόνο που θα καταφέρετε με τον εκνευρισμό σας είναι να εντείνετε την άσχημη διάθεση του παιδιού. Είναι προτιμότερο να ελέγξετε πρώτα τη δική σας διάθεση και να ηρεμήσετε αν νιώθετε εκνευρισμό. Απαντήστε στο παιδί σας με γαλήνιο τρόπο και με ήρεμο τόνο στη φωνή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε ευκολότερα να κατευθύνετε τις αντιδράσεις του παιδιού σας και παράλληλα θα δώσετε το παράδειγμα της συμπεριφοράς που θέλετε να βλέπετε από εκείνο.
Πηγή: My new baby
Καλοί τρόποι - Άσχημοι τρόποι:
Το παιδί σας πρέπει να μάθει ότι ενώ τα συναισθήματα θυμού είναι φυσιολογικά, υπάρχουν αποδεκτοί και μη αποδεκτοί τρόποι αντιμετώπισής τους. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να το αντιληφθεί αυτό με το να αναγνωρίσει αρχικά τους λόγους για τους οποίους νιώθει θυμωμένο. Συχνά, ακόμη και το γεγονός ότι θα δείξετε ότι καταλαβαίνετε τους λόγους για τους οποίους έχει εκνευριστεί, μπορεί να το ηρεμήσει. Παραδείγματος χάριν, αν το παιδί σας έχει θυμώσει επειδή ο μικρός αδερφός του, του έχει πάρει το ποδήλατο χωρίς να το ρωτήσει, και για το λόγο αυτό φωνάζει και βρίζει, μπορείτε με ήρεμο τρόπο να αποδεχτείτε τα συναίσθημα που νιώθει λέγοντας ότι καταλαβαίνετε πόσο εκνευριστικό είναι να παίρνουν τα πράγματά σου χωρίς να σε ρωτούν. Αυτή και μόνο η διατύπωση από μέρους σας ενδέχεται να επιφέρει μια αλλαγή συναισθημάτων στο παιδί καθώς θα αναλογίζεται την αντίδρασή σας και την κατανόηση που δείχνετε. Στη συνέχεια ρωτήστε το παιδί σας κάτι που θα κατευθύνει τη σκέψη του σε έναν πιο παραγωγικό τρόπο «Πώς πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις τον αδερφό σου να σε ρωτήσει την επόμενη φορά, προτού πάρει κάτι δικό σου;» Αν απαντήσει με τρόπο που εκφράζει τον εκνευρισμό του, παρακινήστε το να σκεφτεί πιο θετικά «Με το να θυμώνεις δε θα καταφέρεις να περάσεις στον αδερφό σου αυτό που θέλεις. Με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι μπορείς να το καταφέρεις;» Μείνετε μαζί του και καθοδηγήστε το παιδί σας στη διαδικασία επίλυσης της διαφωνίας που έχει και των συναισθημάτων που νιώθει.
Δώστε του χρόνο να ηρεμήσει:
Αν ο εκνευρισμός του παιδιού έχει περάσει τα όρια, σταματήστε το άμεσα και στείλτε το στο δωμάτιό του για να ηρεμήσει. Μην επιχειρήσετε να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά του τη στιγμή που ο θυμός του είναι τόσο έντονος. Αργότερα, όταν θα έχει ηρεμήσει, αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται για να του εξηγήσετε με ακρίβεια τι έκανε και για ποιο λόγο δεν εγκρίνετε τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές. Συζητήστε μαζί του με σκοπό να αναπτύξετε ένα σχέδιο το οποίο θα συμβάλλει στο να αποφευχθούν τέτοια ξεσπάσματα στο μέλλον.
Μάθετε στο παιδί σας πώς να ελέγχει τον εαυτό του:
Μιλήστε στο παιδί σας για το θυμό που νιώθει. Πείτε του ότι είναι σημαντικό για τον ίδιο του τον εαυτό να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά του. Υποδείξτε του το γεγονός ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθει να ελέγχει τον εαυτό του προτού πει ή κάνει κάτι που είναι τελείως ανάρμοστο. Πείτε στο παιδί σας, εκ των προτέρων, ότι την επόμενη φορά που θα εκνευριστεί τόσο πολύ, θα το βοηθήσετε με το να το στείλετε στο δωμάτιό του μέχρι να ηρεμήσει. Εξηγήστε του ότι αν δεν κάνει άμεσα αυτό που θα του ζητήσετε θα χάσει για το υπόλοιπο της ημέρας κάποιο «προνόμιο», δε θα μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο ή να δει τηλεόραση ή να παίξει με τους φίλους του.
Θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο:
Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει ένα σχέδιο ελέγχου του εκνευρισμού του. Κάποια στιγμή που θα νιώθει ήρεμο συζητήστε μαζί του για το θυμό. Ανταλλάξτε απόψεις για το τι μπορεί να κάνει κάθε φορά που νιώθει ότι αρχίζει να χάνει τον έλεγχο του εαυτού του. Για παράδειγμα μπορεί να βάζει τα ακουστικά και να ακούει μουσική στο δωμάτιό του, να πηγαίνει έξω για να παίξει ή να κάνει ένα ντους. Βάλτε το να καταγράψει τις ιδέες που βρήκατε από κοινού σε ένα χαρτί και να το τοποθετήσει σε ένα εμφανές σημείο. Καλό είναι να το ενθαρρύνετε και να το υποστηρίζετε κάθε φορά που επιχειρεί να εφαρμόσει κάποια από τις λύσεις αυτές, ως ένδειξη ότι προσπαθεί να συμμορφωθεί και να ελέγξει το θυμό του.
Μπορείτε μάλιστα να βρείτε μια λέξη ως κωδικό που θα χρησιμοποιείτε για να του υποδεικνύετε ότι ο θυμός του έχει αρχίσει να περνάει τα όρια και ότι πρέπει να ηρεμήσει. Είτε το παιδί είτε εσείς, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη λέξη κωδικό για να αποτελεί ένδειξη ότι η μεταξύ σας συζήτηση πρέπει να σταματήσει και το παιδί να πάει στο δωμάτιό του για να ηρεμήσει.
Σχόλια