Ο Μέγας Άγιος Βασίλειος


Η εμπορευματική χρήση της ιστορίας με τον καλό παππούλη που «ξοδεύει» εκατομμύρια για την αγορά πανάκριβων παιχνιδιών απέχει πολύ από την ανιδιοτελή προσφορά του «Άγιου» Βασίλη της Καισαρείας.
Ο πραγματικός Άγιος Βασίλης γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καισαρεία της Καππαδοκίας. Ήταν πολύ ψηλός και πολύ αδύνατος, είχε σκούρο χλομό δέρμα, κοντά μαλλιά και μακριά μαύρα γενιά με κάποιες λευκές τρίχες, το μέτωπό του ήταν μεγάλο και ήταν μονίμως ζαρωμένο. Ο Αϊ-Βασίλης, στα 48 χρόνια που έζησε, έκανε τόσα πολλά για τους ανθρώπους που η ιστορία τον ονόμασε Μέγα όσο ακόμα ζούσε. Ο Άγιος Βασίλειος μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χωρίς να κρατά τίποτα για τον εαυτό του. Σε μεγάλες επιδημίες που ταλαιπωρούσαν το λαό, αυτός ήταν παρών και βοηθούσε σωματικά και ψυχικά, διδάσκοντας την πίστη του Χριστού.

Το πιο σπουδαίο του έργο, όμως, ήταν η οργάνωση της ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας στην επαρχία του. Έφτιαξε κοντά στην Καισαρεία μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.ά. Επίσης, ίδρυσε και καθιέρωσε τη διανομή αγαθών, τρόφιμα, ρούχα, χρήματα και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες και άπορους. Η πόλη αυτή ονομάστηκε Βασιλειάδα. Τον αγαπούσαν τόσο πολύ που στην κηδεία του σημειώθηκαν λιποθυμίες και θάνατοι.
Η σημερινή μορφή του Αϊ-Βασίλη με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα έγινε γνωστή το 1931 όταν η αμερικανική εταιρεία αναψυκτικών Coca Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα, τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης

Σχόλια

  1. Your post is awesome. I read this post it is very helpful. I will definitely go ahead and take advantage of it. You have wonderful stories. Read my post about webcam. How to Disable Webcam

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου