Εκοιμήθη ο τυφλός πλην όμως διορατικός γέροντας Μελέτιος Αϊβαζίδης


ε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο ιδιαίτερα αγαπητός - ιδίως στις περιοχές της Νάουσας και της Πέλλας - μοναχός Μελέτιος Αϊβαζίδης, ο τυφλός μοναχός που ίδρυσε ορφανοτροφείο στη Νάουσα και πρόσφερε τα μέγιστα σε πάνω από 2000 ορφανά παιδιά. Δικαίως, λοιπόν, του προσδόθηκε το
επίθετο "ορφανοτρόφος".

Από την σελίδα που δημιούργησαν πνευματικά του παιδιά (www.meletiosaivazidis.gr), διαβάζουμε για τη ζωή του:

"Ο μοναχός Μελέτιος Αϊβαζίδης γεννήθηκε το έτος 1918, στην Νικόπολη του Πόντου. Ήρθε με τους γονείς του πρόσφυγας. Μετά από περιπλανήσεις εγκαταστάθηκαν οι γονείς του, στην Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών. Από μικρός αγαπούσε την εκκλησία και δύο ετών έψελνε το τροπάριο του Ιωάννου του Προδρόμου. Βοηθώντας τους γονείς του που περνούσαν καπνά, ένα παιδί έριξε την βελόνα του καπνού και καρφώθηκε στο μάτι του. Έτσι έχασε το μάτι του και εν συνεχεία χάλασε και το άλλο μάτι. Από τα δέκα του χρόνια είναι παντελώς τυφλός.

Στα 18 του χρόνια εκάρη μοναχός στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στην Νάουσα ονομάσθηκε από Κυριάκος, Μελέτιος. Έκτοτε αν και τυφλός, σκορπάει γύρω του ισχυρό φως. Ιδρύει ορφανοτροφείο στην Νάουσα. Πέρασαν από τα χέρια του και μεγάλωσαν πλέον τα 2000 ορφανά. Το έργο του είναι πολύ μεγάλο. Έγινε πατέρας των ορφανών και βοηθός του κόσμου.

Τώρα (πριν την κοίμησή του) στα γηρατειά του, ζει στο χωριό του Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών. Έχει κάνει ησυχαστήριο που ονομάζεται «Ησυχαστήριον Επτάρυθμος Χάρις». Η αδερφή Μαριάμ ακούραστα τον υπηρετεί και τον φροντίζει. Κοντά του, βρίσκουν παρηγοριά πολλές κουρασμένες ψυχές, τους συμβουλεύει, τους παρηγορεί και το ησυχαστήριό του λειτουργεί και σαν πτωχοκομείο.

Πολλοί περνούν και παίρνουν την συμβουλή του και την ευλογία του. Εμείς τα πνευματικά του παιδιά, θεωρήσαμε απαραίτητο, να ρίξουμε λίγο φως στο έργο του, που είναι έργο ανθρωπιάς, έργο Θεού. Οι προσευχές του είναι άπειρες, τα γραφόμενά του ατελείωτα. Στα ράφια του ησυχαστηρίου του βρίσκεις προσευχές και λόγους δικούς του με τις χρονολογίες που τις είπε.

Τα τελευταία 5 χρόνια, μας είπε και κάνουμε λειτουργίες στις πόλεις μας, μια φορά το μήνα, που είναι καλό για τις οικογένειές μας για την πόλη μας, για τους ιερείς και τους αρχιερείς μας.

Ακόμη μας υπαγόρευσε και πολλές προσευχές, χριστιανικά παραδείγματα και λόγους. Συγκεντρώνοντάς τα με τις ημερομηνίες που μας τα έλεγε, γράψαμε δύο βιβλία. Το πρώτο λέγεται «Προσευχές» Μοναχού Μελετίου Αϊβαζίδη του ορφανοτρόφου. Το δεύτερο βιβλίο λέγεται «Λόγοι φωτιστικοί» πατρός Μελετίου Αϊβαζίδη και σύντομα θα εκδοθεί και το τρίτο βιβλίο. Για μας ο γέροντας είναι ο πατέρας μας και τον αγαπάμε πολύ. Ακούμε τις συμβουλές του και θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να φτιάξουμε ιστοσελίδα με τα βιβλία του. Έτσι οι προσευχές του και οι λόγοι του, θα διαβαστούν από όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, σε όλο τον κόσμο. Του ευχόμεθα έτη πολλά και ευλογημένα και στο ησυχαστήριό του να έρθουν και άλλες μοναχές, γιατί έχει έτοιμα και τα κελλάκια τους και όποια μοναχή θελήσει να πάει, θα είναι ευπρόσδεκτη.
Τα πνευματικά του παιδιά από την Θήβα και η Ελευθερία – Παρθένα και Πελαγία από το Αγγελοχώρι Ναούσης
η Δέσποινα και άλλες από την Βέροια ο Σπυρίδων Καλαϊτζίδης από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών
και ο Γεώργιος Αγγελιδάκης από την Νάουσα"
Πηγή: inveria.gr