Λαρίσης Ιγνάτιος: "Eλάτε να εορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα στό Ναό"

Πηγή:Αmen.gr

Παραίνεση προς το πλήρωμα της Ιεράς Μητρόπολης του να εορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα με παραδοσιακό τρόπο απευθύνει με επιστολή του ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «να την εορτάσουμε, όπως αρμόζει, προ πάντων σ’ εμάς που είμαστε βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί». Ακολουθεί η επιστολή του Μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνάτιου προς το πλήρωμά της εκκλησιαστικής του επαρχίας.
"Σε λίγες μέρες η Αγίας μας Εκκλησία θα μας καλέση να εορτάσουμε Χριστούγεννα. Θα μας προσκαλέση τη νύχτα των Χριστουγέννων να εκκλησιασθούμε και να μεταλάβουμε των Αχράντων Μυστηρίων. Φωτισμένος και ζεστός ο Ναός της Ενορίας μας θα χτυπήση χαρμόσυνα τις καμπάνες πολύ πριν ξημερώση και θα μας καλή να έλθουμε να εορτάσουμε τη μεγάλη, την πρώτη και καλύτερη γιορτη της πίστεώς μας. Επειδή όμως, αδελφοί μου, με διακατέχει μία αγωνία, αν πράγματι θα ανταποκριθούν όλοι σ' αυτό το μοναδικό και ύψιστο καθήκον, σας απευθύνω σήμερα θερμη έκκλησι και σας παρακαλώ να εορτάσουμε, όπως της αρμόζει, την θεία αυτή εορτή.
Να την εορτάσουμε, όπως αρμόζει, προ πάντων σ' εμάς που είμαστε βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Επισημαίνω τούς κινδύνους, επειδή πολλά έχουν αλλάξει και οι άνθρωποί μας κάθε μέρα αλλάζουν το ήθος τους και αλλάζουν και τον τρόπο εορτασμού ως και αυτών των μεγάλων εορτών.

Δεν είναι, αδελφοί μου, τα Χριστούγεννα μόνο ημέρα αργίας και αναπαύσεως• δεν είναι ημέρα καλοφαγίας και στολισμών, και προ πάντων διασκεδάσεων, αλλά ημέρα που γιορτάζεται μέσα στο Ναο, στη Θεία Λειτουργία.

Δεν είναι σωστό, το βράδυ των Χριστουγέννων, βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να συγκεντρώνωνται σε κέντρα η σε σπίτια και να διασκεδάζουν έως το πρωι, την ώρα που θάπρεπε να πηγαίνουν στην Εκκλησία για να λειτουργηθούν και να μεταλάβουν. Οι ξένες συνήθειες δεν πρέπει να μας επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμο, ώστε να αφήνουμε τις δικές μας παραδόσεις, και προ πάντων τη δική μας λειτουργική ζωη και να ρίχνουμε το βάρος σε συνήθειες που μας απομακρύνουν από τον δικό μας αυθεντικό χριστιανικό τρόπο ζωής, διότι τότε χωρίς να το συνειδητοποιούμε, γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα σαν ειδωλολάτρες. Παρουσιαζόμαστε ασυγκίνητοι και ξένοι προς το μεγάλο γεγονός της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού. Αδελφοί μου, σας παρακαλώ εν αγάπη πολλή τα Χριστούγεννα αυτά ας τα γιορτάσουμε σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ας νηστεύσουμε τις μέρες αυτές και ας προετοιμασθούμε για την γιορτη, με εξομολόγησι και κατάνυξι,κι όταν την ερχόμενη Κυριακή χτυπήσουν οι καμπάνες Χριστούγεννα, ας πάρουμε τα παιδιά μας κι ας τρέξουμε στο Ναο. Ας διακόψουμε λίγο τον ύπνο αυτή την ημέρα κι ας προφθάσουμε σαν τούς ποιμένες να προσκυνήσουμε τον Κυριο μας. Κι αν ακόμα ο καιρός δεν είναι πολύ καλός, κι αν κάνη κρύο η χιονίζει, ας μην λείψουμε απ' την Εκκλησία. Ο Κυριος μας έκανε την ύψιστη τιμή και ήλθε στη γη για να μας σώση. Ας είμεθα στην υποδοχή του. Τον έχουμε τόση ανάγκη! Και προ πάντων, αδελφοί μου, μη στερήτε οι γονείς στα παιδιά σας αυτή τη χαρά κι αυτή την εμπειρία. Με συγκίνησι θα θυμούνται πάντα ότι νύχτα τα επήγαιναν οι γονείς τους στην Εκκλησία τα Χριστούγεννα.

Σας παρακαλώ, αδελφοί μου, ελάτε να εορτάσουμε εφέτος τα Χριστούγεννα στο Ναο, για να αισθανθούμε στις καρδιές μας τη χαρά της μεγάλης αυτής ημέρας, για να χαροποιήσουμε και τούς μεγαλυτέρους, τούς παππούδες και τις γιαγιάδες, που δεν έχουν μεγαλύτερη χαρά απ' το να βλέπουν τα παιδιά τους και τα εγγονάκια τους στο Ναο τις μέρες αυτές. Να βλέπουν τα παιδιά τους να βαδίζουν στα ίχνη τους, να μην απορρίπτουν την τακτική τους, αλλά μαζί τους να γιορτάζουν Χριστούγεννα. Εμείς προ πάντων, αδελφοί μου, εδώ στη Λαρισα μας, στον Τυρναβο μας και στα χωριά μας, ας μην χαλάσουμε τις καλές συνήθειες των πατέρων μας. Ας μετάσχουμε στο πνευματικό τραπέζι, στο Άγιο Ποτήριο, πρωι-πρωι, νύχτα τα Χριστούγεννα στην Εκκλησία, κι ας καθήσουμε μετά στο Χριστουγιεννιάτικο τραπέζι με συγκεντρωμένη όλη την οικογένεια, τηρώντας τα έθιμά μας, να ευφρανθούμε και να ανταλλάξουμε ευχές.

Μ' αυτή την θερμη παράκλησι και με χίλιες εόρτιες πατρικές ευχές

Σας ασπάζομαι όλους εν Κυρίω
ο μητροπολίτης σας
Ο Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος"

Σχόλια