Φανουρόπιτα...

 Πριν καιρό ήταν ένα κουνελάκι που χάθηκε και βρέθηκε δύο μέρες μετά...Αργότερα το αγαπημένο παιχνίδι του Αντρέα μας...Φάγαμε τον τόπο να το βρούμε και όταν πια είχαμε απογοητευτεί θυμηθήκαμε τον Άγιο Φανούριο...Προχθές ήταν το κινητό του Ιωσήφ μας...Περπάτησε όλη την παραλία του Βόλου να το βρει και στην επιστροφή..
Πηγή : Το ήθος που χάσαμε .νάτο μπροστά του σαν από...θαύμα!!!"Θαύμα του Αγίου Φανουρίου" μου είπε όταν γύρισε γεμάτος χαρά και βάλαμε μπροστά την πίτα του για μια ακόμη φορά...Άγιος του οποίου την ύπαρξη πολλοί αμφισβητούν,αφού δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συναξαριστές.'Ομως στην πίστη του λαού κατέχει εξέχουσα θέση...όπως και στη δική μας ζωή...
Η φανουρόπιτα που συνήθως φτιάχνουμε είναι η παραδοσιακή της Κρήτης...Στο νησί την ετοιμάζουν την παραμονή της εορτής του Αγίου(27 Αυγούστου)και την πηγαίνουν στην εκκλησία σαν δώρο ευγνωμοσύνης προς τον Άγιο που τους βοηθά να βρίσκουν τα απωλεσθέντα αντικείμενά τους...Μετά τη Θεία Λειτουργία τη μοιράζουν στο εκκλησίασμα...Τη συνταγή πήραμε από το εξαιρετικό βιβλίο του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη "Κρητική παραδοσιακή κουζίνα"...Σε μια λεκάνη,λοιπόν,βάλαμε 1 ποτήρι λάδι...
...και 1 ποτήρι ζάχαρη...
...τα οποία χτυπήσαμε καλά...
κατόπιν σε ένα μπωλάκι βάλαμε 4 κουταλιές κονιάκ(μπορείτε να βάλετε και ρακί)...
...και μια κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ...
...που,αφού τα ανακατέψαμε καλά...
...τα ρίξαμε στη λεκάνη...
...κατόπιν σε ένα ποτήρι πορτοκαλόζουμο ρίξαμε και ανακατέψαμε ένα κουταλάκι σόδα(προσοχή γιατί φουσκώνει)...
...και το βάλαμε κι αυτό στη λεκάνη...
...το μείγμα συμπληρώσαμε με 1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλα...
...μισό ποτήρι σταφίδες...
...μισό ποτήρι μήλο ή άλλο φρούτο τριμμένο ή περασμένο στο μπλέντερ...
...μισό ποτήρι καρύδια...
...και αλεύρι για όλες τις χρήσεις...τόσο όσο για να γίνει...
...μια ζύμη όπως των κέικς...
...κατόπιν λαδώσαμε ένα ταψάκι...
...ρίξαμε μέσα το μείγμα...
...και από πάνω ρίξαμε...
...μπόλικο σουσάμι...
...την ψήσαμε όπως το κέικ για μια ώρα...
...και την ξεφορμάραμε πάνω σε μια πιατέλα με την οποία την πήγαμε στην εκκλησία...

Ο Άγιος Φανούριος να είναι βοήθειά μας...
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος δ΄. Βασίλειον διάδημα
Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς Αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις, ευφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία την ουράνιον δόξαν. ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε.
ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ
Ήχος γ΄. Η Παρθένος σήμερον

Ιερείς διέσωσας αιχμαλωσίας αθέου και δεσμά συνέθλασας δυνάμει Θεία, Θεόφρον, ήσχυνας τυράννων θράση γενναιοφρόνως, ηύφρανας Αγγέλων τάξεις Μεγαλομάρτυς, δια τούτο σε τιμώμεν, θείε οπλίτα, Φανούριε ένδοξε.
ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ

Τους ασπαζομένους την σην σεπτήν εικόνα εν πίστει και αιτούντας σην αρωγήν, Μάρτυς, κληρονόμους της Θείας Βασιλείας, Φανούριε, λιταίς σου πάντας ανάδειξον.

Σχόλια