ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης ενός παιδιού από την ανάγνωση. Οι γονείς γνωρίζουν τα παιδιά τους καλύτερα και μπορούν να τα βοηθήσουν με τον καλύτερο

δυνατό τρόπο να γίνουν καλοί αναγνώστες. Δείτε πώς.

Διαβάστε κάτι στο παιδί σας καθημερινά

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν διαβάζει κανείς τακτικά στα παιδιά, έστω κι αν τα ίδια δεν ξέρουν ανάγνωση, θα έχουν σημαντικά οφέλη, κυρίως στο λεξιλόγιο και την άρθρωσή τους.
Πηγή Παιδικές αταξίες

Περιτριγυρίστε τα με βιβλία

Τα παιδιά που έχουν αρκετό υλικό για ανάγνωση στο σπίτι τους, τείνουν να είναι καλύτεροι μαθητές. Δελεάστε τα παιδιά στο διάβασμα, έχοντας στο σπίτι αρκετά κόμικ, περιοδικά, βιβλία και παραμύθια.

Έχετε μια οικογενειακή ώρα ανάγνωσης

Καθιερώστε ένα 15λεπτο ή μισάωρο μέσα στην ημέρα κατά το οποίο όλη η οικογένεια θα διαβάζει μαζί σιωπηρά. Αν το παιδί σας δει να διαβάζετε θα εμπνευστεί να διαβάσει και εκείνο.

Προωθήστε μια σειρά από δραστηριότητες ανάγνωσης

Κάντε την ανάγνωση αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών. Βάζετέ τα να διαβάζουν τα μενού, τις πινακίδες στο δρόμο, τις οδηγίες στα επιτραπέζια και άλλες πληροφορίες της
καθημερινότητας. Βεβαιωθείτε ότι έχουν κάτι να διαβάζουν κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, όταν περιμένουν να τα πάρετε από το σχολείο ή μέσα στο αυτοκίνητο.

Κάντε τη βιβλιοθήκη συνήθεια

Πηγαίνετε τα παιδιά μερικές φορές την εβδομάδα στη βιβλιοθήκη και μάθετέ τους να δανείζονται βιβλία ή να διαβάζουν εκεί.

Μείνετε ενήμεροι για την πρόοδό του

Μάθετε τι ικανότητες θα έπρεπε να έχει το παιδί στην ανάγνωση με βάση την ηλικία του και δείτε σε τι επίπεδο βρίσκεται. Ο δάσκαλός του θα σας καθοδηγήσει σχετικά.

Ζητήστε βοήθεια

Οι δυσκολίες στην ανάγνωση δεν εξαφανίζονται με έναν μαγικό τρόπο. Όσο νωρίτερα τις εντοπίσετε τόσο το καλύτερο για το παιδί. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν την κατάλληλη βοήθεια από τους δασκάλους ή τους ειδικούς θεραπευτές εφόσον εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα δίνοντάς τους τα κατάλληλα «τυράκια». Βρείτε παιχνίδια και προγράμματα στον υπολογιστή που ενθαρρύνουν την ανάγνωση και αφήστε τα να βελτιωθούν, διασκεδάζοντας.

Δείξτε ενθουσιασμό

Η αντίδρασή σας θα επηρεάσει πολύ το ποσοστό προσπάθειας από μέρους του παιδιού. Επαινέστε το για την προσπάθειά του όταν κρίνετε ότι ήταν καλή.

Πηγή: school.familyeducation.com
mama365.gr

Σχόλια