Απροσδόκητοι κίνδυνοι για τα παιδιά

 

Απροσδόκητοι κίνδυνοι για τα παιδιά
Οι τρόποι με τους οποίους ένα παιδί μπορεί να τραυματιστεί ή και να χτυπήσει είναι απεριόριστοι. Όσο κι αν οι γονείς φροντίσουν να ασφαλίσουν το σπίτι, να τους βάζουν ζώνες στο αυτοκίνητο και να βρίσκονται συνεχώς κοντά τους, τα παιδιά θα βρίσκουν πάντα απρόσμενους τρόπους να τραυματίζονται.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Ερευνών Τραυματισμών δρ. Gary Smith, «ζούμε σε έναν κόσμο που έχει σχεδιαστεί από ενήλικες, για να βολεύει τους ενήλικες και τα μέτρα ασφαλείας για τα παιδιά σπάνια λαμβάνονται υπ΄όψιν, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι να καραδοκούν ανά πάσα στιγμή».

Ο ίδιος λέει ότι η γονική εποπτεία συχνά δεν αρκεί για να αποτρέψει τα ατυχήματα, καθώς δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να βρίσκεται κανείς διαρκώς και 100% πάνω από το παιδί του. Έτσι, είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν πότε μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, όταν παίρνουν για λίγο τα μάτια τους από το παιδί τους, και πότε όχι. Ο ίδιος, λοιπόν, απαριθμεί τους εννέα συχνότερους αλλά και απρόσμενους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένα παιδί να χτυπήσει, καθώς και πιθανές απειλές της ασφάλειας του παιδιού που ακόμα και οι πιο υπερπροστατευτικοί γονείς μπορεί να μην έχουν σκεφτεί.

Φουσκωτά σπιτάκια

Ο αριθμός των παιδιών που τραυματίζονται στα φουσκωτά αυτά παιχνίδια αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, ενώ περισσότερο κινδυνεύουν παιδιά ηλικίας μεταξύ 6-12 ετών και στη συνέχεια παιδιά κάτω των 5 ετών. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν εξαιτίας πτώσεων από τα φουσκωτά παιχνίδια που προκαλούν κατάγματα, συνήθως σε πόδια και χέρια. Σύμφωνα με τον ειδικό, «δεν λέμε να μην παίζουν τα παιδιά με αυτά, γιατί θέλουμε να έχουν δραστήρια ζωή, αλλά να τα προσέχουν οι γονείς και να τους λένε διαρκώς να μην πηδούν από ψηλά. Επίσης, δεν θα πρέπει σε αυτά τα φουσκωτά σπιτάκια να βρίσκονται ταυτόχρονα παιδιά διαφόρων ηλικιών, καθώς τα μεγάλα μπορούν να τραυματίσουν άθελά τους τα μικρά.

Μικρές μπαταρίες

Οι μικρές, στρογγυλές και γυαλιστερές μπαταρίες μπορούν εύκολα να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός μικρού παιδιού, το οποίο δεν αποκλείεται να τις καταπιεί με επικίνδυνες επιπτώσεις ακόμα και για τη ζωή του. Ο ειδικός λέει ότι αν η μπαταρία κολλήσει στον οισοφάγο του παιδιού μπορεί να τον κάψει, προκαλώντας τρύπα σε λιγότερο από δύο ώρες.

Δερματίτιδα από το κάθισμα αυτοκινήτου

Τα μικρά παιδιά μπορεί εύκολα να εμφανίσουν ερεθισμό στο δέρμα εξαιτίας του καθίσματος του αυτοκινήτου. Ειδικά όταν στο αυτοκίνητο έχουν αναπτυχθεί υψηλές θερμοκρασίες και το ύφασμα του καθίσματος είναι νάϋλον, είναι πιθανό να παρατηρήσετε ερεθισμό στο πίσω μέρος των ποδιών, τους αγκώνες και στο κεφάλι του μωρού σας. Οι δερματολόγοι δεν είναι ακόμα εντελώς βέβαιοι για το τι ακριβώς προκαλεί αυτόν τον ερεθισμό (ποιο ακριβώς υλικό), ωστόσο μπορεί να αποφευχθεί αν οι γονείς τοποθετήσουν στο κάθισμα ένα βαμβακερό, υποαλλεργικό κάλυμμα.

Αιμοστασία από τρίχες

Οι γονείς λατρεύουν να παίζουν με τα μικρά δαχτυλάκια των μωρών τους, όμως αν κάποια τρίχα των μαλλιών τους μπλεχτεί κατά λάθος και χωρίς οι γονείς να το προσέξουν σε κάποιο από τα δάχτυλα του μωρού, μπορεί να του σταματήσει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ειδικό, πολλοί είναι οι γονείς που δεν το προσέχουν μέχρι να μελανιάσει εντελώς κάποιο δάχτυλο του μωρού και να αρχίσει να κλαίει. Συμβαίνει πάντως πολύ συχνά.

Ταμπλέτες απορρυπαντικών

Οι ειδικοί ασφαλείας προειδοποιούν ότι πολλά παιδιά μπερδεύουν τις πολύχρωμες ταμπλέτες των απορρυπαντικών -ειδικά αυτές που έχουν μορφή τζελ- με καραμέλες και τις καταπίνουν. Από αυτές τις ταμπλέτες, όμως, ένα παιδί μπορεί να δηλητηριαστεί, ακόμα και να πέσει σε κώμα. Τα πιο συχνά συμπτώματα ενός παιδιού που έχει καταπιεί κάτι τέτοιο είναι: εμετός, βήχας, πνιγμός και υπνηλία.

Μαγνήτες

Δεν είναι νέο ότι οι μαγνήτες, ιδιαίτερα οι πολύ μικροί, αποτελούν κίνδυνο πνιγμού για ένα παιδί. Σύμφωνα με τον ειδικό, ακόμα πιο επικίνδυνοι είναι οι νέοι υψηλής ισχύος μαγνήτες σπάνιων μεταλλικών γαιών, οι οποίοι βρίσκονται συνήθως σε παιχνίδια γραφείου ενηλίκων, π.χ. μαγνητικά παιχνίδια όπως αυτό. Το να καταπιεί ένα παιδί δύο ή περισσότερους από αυτούς τους μαγνήτες είναι επικίνδυνο γιατί αυτοί μπορεί να προσελκύσουν ο ένας τον άλλον ενώ θα βρίσκονται μέσα στα έντερα προκαλώντας από απλό τραυματισμό έως διάτρηση ή και θάνατο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο το παιδί χρειάζεται άμεσα χειρουργείο για να του αφαιρεθεί ο μαγνήτης.

Τσουλήθρες

Υπάρχουν δύο τρόποι να τραυματιστεί ένα παιδί από τσουλήθρα, και οι δύο έχουν να κάνουν με πτώση: Ο ένας είναι να πέσει το παιδί «έξω» από την τσουλήθρα ενώ θα βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της και να χτυπήσει ακόμα και τη μέση του. Ο δεύτερος τρόπος είναι ενώ το μικρό παιδί κάνει τσουλήθρα με τη μαμά ή τον μπαμπά, να «σκαλώσει» η σόλα του παπουτσιού στην τσουλήθρα και ο γονιός να πλακώσει, άθελά του, το πόδι και το παιδί.

Καροτσάκια σούπερ-μάρκετ

Τουλάχιστον 23.000 παιδιά οδηγούνται ετησίως στα επείγοντας της Αμερικής εξαιτίας τραυματισμού από καροτσάκι σούπερ-μάρκετ. Οι τραυματισμοί αυτοί συνήθως συμβαίνουν από πτώση του παιδιού σε κάποια σκληρή επιφάνεια ή όταν το καροτσάκι αναποδογυρίσει. Σύμφωνα με τον δρ. Smith, «το πρόβλημα είναι ότι τα καροτσάκια αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν με ασφάλεια παιδιά, αλλά για να μεταφέρουν τρόφιμα. Γι'αυτό οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε τα παιδιά αυτά να κάθονται αποκλειστικά στην ειδική θέση του καροτσιού.

Τηλεοράσεις και έπιπλα

Τα μικρά παιδιά μπορούν να σκαρφαλώσουν παντού στο σπίτι, προκειμένου να πιάσουν οτιδήποτε, μερικές φορές με μοιραία αποτελέσματα. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου απίθανο να πέσει πάνω στο παιδί ένα συρτάρι καθώς θα το τραβήξει από την συρταριέρα, ή ακόμα και η τηλεόραση, και να το χτυπήσει πολύ σοβαρά ή ακόμα και θανάσιμα. Ειδικά οι νέες φλατ και πολύ ελαφριές τηλεοράσεις είναι πολύ επικίνδυνες αν δεν στηρίζονται καλά και είναι απλά ακουμπισμένες σε ένα χαμηλό τραπέζι, καθώς το παιδί μπορεί εύκολα να τις ρίξει. Είναι προτιμότερο τέτοιες τηλεοράσεις να τοποθετούνται σε ειδική βάση στον τοίχο, όταν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά.
Το διαβάσαμε στο mama365

Σχόλια