Το καλό πρωινό γεύμα βοηθάει στις σχολικές επιδόσεις

 

paidiko proino
“Ενα γερό πρωινό βοηθάει τον μαθητή στο σχολείο, ενισχύοντας την ικανότητά του να συγκεντρώνεται, όπως προκύπτει από βρετανική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Appetite. Οι ερευνητές βεβαίωσαν ότι το πρωινό γεύμα έχει ευεργετική επίδραση στα παιδιά, αφού συνέκριναν τις επιδόσεις 1.386 μαθητών από 32 σχολεία σε διάφορα τεστ συγκέντρωσης, μνήμης και χρόνου αντίδρασης. Η λειτουργία της μνήμης, όπως και η διάθεση του παιδιού την ώρα του μαθήματος, εξαρτώνται από το πρωινό, ενώ όσο περνάει η ώρα και το στομάχι μένει άδειο, μειώνονται οι πιθανότητες μιας καλής επίδοσης…
Από το σύνολο των 1.386 μαθητών, ηλικίας 6 έως 16 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, τα κορίτσια ήταν 721 και τα αγόρια 665. Οι 1.202 από αυτούς είχαν πάρει πρωινό την ημέρα των τεστ, ενώ οι υπόλοιποι 184 είχαν πάει στο σχολείο νηστικοί. Συγκρινόμενοι με την κατηγορία των μαθητών που χάρηκαν το πρωινό τους γεύμα, οι νηστικοί μαθητές εμφάνισαν φτωχές επιδόσεις στο τεστ της συγκέντρωσης, με το ποσοστό των σωστών απαντήσεων να είναι μειωμένο στη δική τους κατηγορία κατά 7%.
Πηγή : Δια βίου στο θρανίο
Επίσης χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο -περίπου 9%- για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του τεστ, ενώ σε ανάλογα ποσοστά υπολείπονταν στο τεστ μνήμης. Επίσης διαπιστώθηκε ότι το γεμάτο στομάχι εγγυάται μεγαλύτερη συνεκτικότητα στον ειρμό της σκέψης, κάτι που εξασφαλίζει με δυσκολία ένας νηστικός μαθητής.
Στη διάρκεια της δοκιμασίας, όσο περνούσε η ώρα, τόσο αυξανόταν η διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες. Στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 11 το πρωί, οι χορτάτοι μαθητές έδειξαν να διατηρούν τις δυνάμεις τους, αντίθετα με τους νηστικούς, οι οποίοι είχαν χάσει ενέργεια. Σε ό, τι αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, τα κορίτσια που δεν είχαν φάει πρωινό εμφάνισαν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα νηστικά αγόρια. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει, κατ’ επανάληψη, τα οφέλη που έχει η σωστή διατροφή για τους μαθητές. Οι πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές θεωρούνται απαραίτητες για τον οργανισμό διότι βοηθούν στη συγκέντρωση. Από το πρωινό γεύμα των παιδιών, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, δεν πρέπει να λείπει το γάλα ή ο φρέσκος χυμός. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι μπανάνες και το αυγό εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με βιταμίνη B, η οποία θεωρείται πολύτιμη για την καλή μνήμη και τη συγκέντρωση του μαθητή στο αντικείμενό του. Επίσης τα παιδιά, που τρώνε πλήρες γεύμα το πρωί, είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο, έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
Σύμφωνα με άλλη βρετανική επιστημονική έρευνα που αφορά και τους ενήλικες, η κατανάλωση του πρωινού γεύματος είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας και την οχύρωση του οργανισμού έναντι του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τέλος, οι άνθρωποι οι οποίοι τρώνε πρωινό είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τη γρίπη.
Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια