Παιδί: Η πολλή τηλεόραση βλάπτει το μυαλό του

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσε ένα παιδί βλέποντας τηλεόραση, τόσο πιο βαθιές φαίνονταν να είναι οι μεταβολές του εγκεφάλου του.

Στο πλαίσιο ιαπωνικής μελέτης οι ειδικοί εξέτασαν 276 παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 18 ετών, που παρακολούθησαν από καθόλου έως τέσσερις ώρες τηλεόραση την ημέρα, με μέσο όρο περίπου δύο ώρες.

Μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου τους έδειξαν ότι τα παιδιά που περνούσαν τις περισσότερες ώρες μπροστά από την τηλεόραση, είχαν μεγαλύτερες ποσότητες φαιάς ουσίας σε περιοχές γύρω από τον προμετωπιαίο φλοιό, δηλαδή την περιοχή που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μετωπιαίου λοβού.

O αυξημένος όγκος της φαιάς ουσίας αποτελεί ένα αρνητικό εύρημα, δεδομένου ότι συνδέεται με χαμηλότερη λεκτική νοημοσύνη, λένε οι συγγραφείς, από το Πανεπιστήμιο Tohoku στην πόλη της Σεντάι.
Πηγή : Τρομακτικό

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η φαιά ουσία θα μπορούσε να συγκριθεί με το σωματικό βάρος και επισήμαναν ότι αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου πρέπει να μειώνονται κατά την παιδική ηλικία, ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά ο εγκέφαλος.

Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν λέπτυνση του φλοιού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, και τα παιδιά με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης εμφανίζουν την πιο έντονη λέπτυνση.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι σε αντίθεση με την εκμάθηση π.χ. ενός μουσικού οργάνου τα προγράμματα που παρακολουθούν στην τηλεόραση δεν βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

news.pathfinder.gr

Σχόλια