Αντιβιοτικά -Τι πρέπει να ξέρουμε!!


Το ξέρατε ότι τα αντιβιοτικά παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά πριν από 50 περίπου χρόνια για να καταπολεμήσουν τις μικροβιακές λοιμώξεις; Πλήθος λοιμώξεων οδηγούσαν ακόμη και στο θάνατο μέχρι τη στιγμή της παρασκευής των πρώτων αντιβιοτικών. Και ενώ «σώθηκε» τότε η ανθρωπότητα από εκείνα τα «θαυματουργά» δισκία…. φτάσαμε σήμερα να αντιμετωπίζουμε ένα οξύμωρο πλέον σχήμα…. και μία νέα απειλή να βρίσκεται προ των πυλών….
Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έκανε πολλές λοιμώξεις να οδηγούν ακόμη και στο θάνατο, αφού τα μικρόβια που τις προκαλούν έχουν γίνει πλέον ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούμε!!!
 Πηγή :Το σπιτάκι μας
Πώς γίνεται όμως αυτό θα αναρωτιέστε; Οι λοιμώξεις στον άνθρωπο προκαλούνται από ιούς και μικρόβια. Τα αντιβιοτικά δεν ασκούν καμία απολύτως επίδραση στους ιούς. Είναι αποτελεσματικά μόνο στις μικροβιακές λοιμώξεις. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται αντιβιοτικά για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς. Όμως παράλληλα δεν αντιμετωπίζεται κάθε μικροβιακή λοίμωξη με τη χορήγηση αντιβιοτικών! Τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τις σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις. Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις που μας συμβαίνουν (π.χ. οξείες διάρροιες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες καθώς και ιώσεις με συμπτώματα όπως συνάχι, πονόλαιμος, πόνος στα κόκκαλα και στους μύες, πυρετός), θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών. Έτσι αν κάποιος έχει πάρει ένα αντιβιοτικό για να θεραπευτεί από μια τέτοια λοίμωξη, θα μπορούσε να αποδώσει την θεραπεία του στην χρήση του αντιβιοτικού, ενώ κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Όμως κάπως έτσι γεννήθηκε η ψευδαίσθηση και ο μύθος για τις μαγικές ιδιότητες των αντιβιοτικών.
Γιατί τα αντιβιοτικά δεν θα μας βοηθήσουν στο να γίνουμε πιο γρήγορα καλά. Η άμυνα μας είναι επαρκής για την ίαση της πλειοψηφίας των απλών λοιμώξεων που μας συμβαίνουν. Για παράδειγμα, ένα αντιβιοτικό δεν θα «ρίξει» τον πυρετό πιο γρήγορα.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η χορήγηση αντιβιοτικών κρίνεται επιτακτική.
Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα και αναντικατάστατα στις σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις αυτές που μπορούν να είναι επικίνδυνες για την υγεία ή και τη ζωή του ασθενούς. Όταν πρόκειται για σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, επιτρέποντας έτσι στον οργανισμό μας να έχει τον χρόνο να οργανώσει την άμυνά του (δηλαδή να παρασκευάσει αντισώματα και κύτταρα άμυνας για να καταστρέψει όλα τα μικρόβια). Στην ουσία, δηλαδή, τα αντιβιοτικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στην άμυνά μας για να αντιμετωπίσει με επιτυχία την λοίμωξη.
ΜΟΝΟ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ και κανένας άλλος, είναι σε θέση να κρίνει πότε μια λοίμωξη είναι σοβαρή και θα πρέπει να δοθεί το αντιβιοτικό.
ΜΟΝΟ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ μπορεί να καθορίσει την δοσολογία, τον τρόπο και τη διάρκεια λήψης του αντιβιοτικού.
Έχει μεγάλη σημασία να λαμβάνουμε το αντιβιοτικό μόνο μετά από σύσταση γιατρού, δηλαδή ιατρική συνταγή, στη δοσολογία που ο γιατρός μας συστήνει και να μην ξεχνάμε ποτέ την δόση μας. Έχει μεγάλη σημασία να τηρούμε αυστηρά και χωρίς παρεκκλίσεις και αυθαίρετες ερμηνείες το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ...
Επειδή ένας καλός προσωπικός παιδίατρος είναι σίγουρα σωτήριος στις δύσκολες εκείνες στιγμές που αντιμετωπίζει η οικογένεια όταν τα μικρά της μέλη αρρωστήσουν, στη στήλη αυτή θα σας προτείνουμε μερικούς που σίγουρα φιλικά και ανθρώπινα θα μπορούν, όταν χρειαστεί, να σας βοηθήσουν.

Σχόλια