Η Μάχη στα Δερβενάκια - playmobil


Την θρυλική «Μάχη στα Δερβενάκια» (Ιούλιος 1822) ανάμεσα στους Έλληνες και τους Οθωμανούς Τούρκους του Δράμαλη, αποτύπωσε με φιγούρες playmobil, ο ιδιωτικός υπάλληλος κ.Σαράντης Γαβάκης από την Αθήνα, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το λεγόμενο playmobil custom. Δημιουργεί δηλαδή ιστορικές αναπαραστάσεις, και όχι μόνο, με φιγούρες playmobil, που όλοι μας έχουμε παίξει παιδιά.

Περισσότερες από 400 φιγούρες, όλες «ντυμένες» με ρούχα εποχής, συνθέτουν το διόραμα της μάχης, που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους. Ο ίδιος, αφιέρωσε τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες ώρες προκειμένου να ολοκληρώσει το διόραμα της «Μάχης των Δερβενακίων» το οποίο ήταν «προσωπικό στοίχημα» όπως λέει χαρακτηριστικά.
Πηγή προσκυνητής

Η ιστορία ζωντανεύει μπροστά σου. Βλέπεις τον Κολοκοτρώνη να εμψυχώνει τους άνδρες του. Την πολυάριθμη τουρκική στρατιά να μπαίνει στα στενά και τη σφοδρή μάχη η οποία έληξε με νίκη των Ελλήνων, που ισχυροποίησαν την Επανάσταση στην Πελοπόννησο.

Τα περισσότερα ιστορικού ενδιαφέροντος, από την ελληνική αλλά και παγκόσμια ιστορία, τα οποία κανείς μπορεί να απολαύσει στο προσωπικό του προφίλ στο facebook.
 
Τα playmobil είναι η μεγάλη αγάπη του κ. Γαβάκη. Μικρός έπαιζε μόνο με αυτά. Και όταν μεγάλωσε άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα διοράματα, μετατρέποντας τις φιγούρες που είχε ήδη από παιδί. Σήμερα διαθέτει 4.717 ανθρωπάκια playmobil, που ανάλογα το διόραμα που στήνει, αναλαμβάνουν το δικό τους ρόλο τον καθένα. «Δεν είμαι συλλέκτης. Δημιουργώ και παίζω με αυτά, όσο και αν ακούγεται παράξενο σε κάποιους. Είναι να μη σου κολλήσει» καταλήγει ο ίδιος με νόημα. 


Σχόλια