Καλοί τρόποι συμπεριφοράς που πρέπει να μάθετε στα παιδιά!



Όλοι οι γονείς θέλουν να κάνουν την ζωή των παιδιών τους εύκολη και ευτυχισμένη. Άλλωστε, από τους γονείς εξαρτώνται όλα τα παιδιά, από την στιγμή που γεννιούνται μέχρι την στιγμή που...
θα γίνουν αυτόνομοι άνθρωποι. Οι γονείς, λοιπόν, έχουν να δώσουν και να μάθουν πολλά στα παιδιά. Οι έξι παρακάτω συνήθειες, όμως, εγγυώνται ότι θα κάνουν πιο εύκολη και πιο χαρούμενη την ζωή του παιδιού σας. Μάθετε, λοιπόν, στο παιδί:

Να λέει «ευχαριστώ»
Πηγή : τρομακτικό

Η εκδήλωση ευγνωμοσύνης είναι μία συνήθεια που θα βοηθήσει τα παιδιά στην ζωή τους. Το να λέει το παιδί «ευχαριστώ» για κάτι το διδάσκει να αναπτύσσει αισθήματα ευγνωμοσύνης. Τα πολύ μικρά παιδιά, βέβαια, δυσκολεύονται να πουν ευχαριστώ, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν γνωρίζουν, γι'αυτό δεν χρειάζεται να τα πιέζετε. Όσο εσείς γίνεστε πρότυπο καλής συμπεριφοράς και βοηθάτε τα παιδιά να λένε και να γράφουν «ευχαριστώ», θα μάθουν σιγά-σιγά να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους. Άλλωστε, οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι και πιο χαρούμενοι άνθρωποι.

Να χαμογελούν

Τα χαρούμενα παιδιά χαμογελούν συχνά. Παροτρύνονται, άλλωστε, να το κάνουν αυτό από τους γονείς ήδη από την βρεφική τους ηλικία και τα πρώτα τους γελάκια. Όταν τα παιδιά χαμογελούν στους μεγάλους, τους θυμίζουν ότι μπορεί να υπάρξει και καλό σε αυτόν τον κόσμο. Οι άνθρωποι σέβονται και συμπαθούν περισσότερο ένα χαρούμενο παιδί. Γι'αυτό να παροτρύνετε τα παιδιά σας να είναι φιλικά προς όλους, μικρούς και μεγάλους. Εξηγήστε τους ότι ένα απλό χαμόγελο μπορεί να φτιάξει την διάθεση των άλλων και να τους γεμίζει χαρά κάθε μέρα. Ποιος άνθρωπος δεν χαίρεται κάθε φορά που εισπράττει το χαμόγελο ενός παιδιού;

Να έχουν υπομονή

Η υπομονή είναι δύσκολη υπόθεση για τα παιδιά, όμως μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν υπομονή για κάτι που θα τους φέρει ικανοποίηση είναι πιο επιτυχημένοι στην ζωή τους. Ένας καλός τρόπος για να μάθει το παιδί να έχει υπομονή είναι να μάθει να περιμένει: Να περιμένει την σειρά του για την τσουλήθρα, να περιμένει την σειρά του για να πάρει ένα κέρασμα. Επίσης, τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να μονοπωλούν την προσοχή των δασκάλων και των ενηλίκων. Για να το εξασκήσετε αυτό, πηγαίνετε τα παιδιά σε μέρη όπου υπάρχουν άλλα παιδιά, όπως πάρκα και μουσεία για παιδιά και ζωολογικούς κήπους. Φροντίστε το παιδί σας να κοινωνικοποιείται συχνά με άλλους και να βρίσκεται σε μέρη όπου οι ανάγκες του δεν μπορούν να καλύπτονται άμεσα. Η υπομονή είναι ένα μάθημα που πρέπει να διδάσκεται συχνά και με... υπομονή!

Να μαζεύουν τα πράγματά τους

Ποια μαμά δεν έχει πει πολλές φορές «εδώ δεν είναι ξενοδοχείο!» και «δεν είμαι η υπηρέτριά σου!», όταν τρέχει πίσω από τα παιδιά για να μαζέψει τα ρούχα και τα παιχνίδια τους. Κάποια στιγμή τα παιδιά σας θα χρειαστεί να μείνουν και με άλλους ανθρώπους, οπότε πρέπει να μάθουν να μαζεύουν τα πράγματά τους, όχι μόνο στο δωμάτιό τους αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού. Με τον τρόπον αυτόν μαθαίνουν τα παιδιά να σέβονται τα πράγματά τους και να ενδιαφέρονται για την άνεση της υπόλοιπης οικογένειας. Τους μαθαίνει, επίσης, ότι όλοι πρέπει να συνεργάζονται για να λειτουργεί ένα σπίτι σωστά.

Να μοιράζονται

Αυτό είναι ένα ακόμα δύσκολο μάθημα, το οποίο όμως θα καλλιεργήσει στο παιδί τις έννοιες του ενδιαφέροντος και της φροντίδας προς τους άλλους. Τα νήπια είναι ιδιαίτερα κτητικά με τα πράγματά τους, ενώ τα μικρά παιδιά δείχνουν να παίρνουν ευχαρίστηση ζητώντας και παίρνοντας τα παιχνίδια των άλλων. Διδάξτε στα παιδιά την έννοια του μοιράσματος όταν παίζετε μαζί τους και πείτε και στα μεγαλύτερα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Εξηγήστε τους πως όποτε θέλουν κάτι από κάποιον πρέπει να το ζητούν ευγενικά. Μαθαίνοντας να μοιράζονται τα παιδιά γίνονται πιο γενναιόδωρα, ευγενικά και με ενδιαφέρον προς τους άλλους ανθρώπους.

Να πίνουν νερό

Η υγιεινή συνήθεια του να πίνει νερό θα κάνει το παιδί σας χαρούμενο και θα διατηρήσει το σώμα του υγιές. Το νερό ενισχύει την συνολική διάθεση, την ενέργεια, την καλή πέψη και είναι το καλύτερο ποτό για τα παιδιά. Αν τα παιδιά πίνουν συχνά νερό, δεν θα ζητούν συνέχεια γλυκά, τα οποία οδηγούν στην καταστροφή των δοντιών και στην παιδική παχυσαρκία. Δοκιμάστε να δώσετε νερό στο παιδί όταν παραπονεθεί ότι δεν νιώθει καλά ή ότι έχει πονοκέφαλο και θα δείτε ότι σύντομα θα νιώσει καλύτερα. Μάθετε, επίσης, στο παιδί ότι, πριν πιεί κάποιο αναψυκτικό ή πορτοκαλάδα στο γεύμα, πρέπει να πιεί ένα ποτήρι νερό.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω συνήθειες χρειάζονται χρόνια για να τις μάθει ένα παιδί. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε, όμως, τόσο πιο σύντομα θα δείτε το παιδί σας να ανθίζει και να γίνεται ένας υπέροχος άνθρωπος

Σχόλια