Συζήτηση με τον π. Χρύσανθο Στελλάτο για τα αίτια της κρίσεως του Κατηχητικού Έργου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ


Από την ενορία Αγίου Νεκταρίου Πατρών

Η Εκκλησία από τη φύση της είναι ιεραποστολική και βασικό έργο της είναι η μαρτυρία του ζωοποιού Λόγου του Θεού σε όλους τους ανθρώπους ή καλύτερα ο ευαγγελισμός όλης της δημιουργίας. Σημαντική δραστηριότητα του Ιεραποστολικού και Μορφωτικού έργου της Ι.Μ. Πατρών αποτελεί η λειτουργία των Νεανικών Συντροφιών, των Κατηχητικών Σχολείων.

Έργο των Νεανικών Συντροφιών είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη μαθητεία όλων (κατηχητών & κατηχουμένων) στη γνήσια και ζωντανή παράδοση της Εκκλησίας μας (μακρυά από ακρότητες, φανατισμούς, ευσεβισμούς και εκκοσμικευμένο πνεύμα) σε μια εποχή έντονων θρησκευτικών αναζητήσεων, ζυμώσεων και ιδεολογικών αμφισβητήσεων. Σκοπός των Κατηχητικών Σχολείων είναι να βοηθήσουν τα νεαρά μέλη της εκκλησιαστικής μας κοινότητας να βρούν την αυθεντικότητα και τη γνησιότητα της εκκλησιαστικής ζωής, να μεταδώσουν σ'αυτά την ευαγγελική αλήθεια και τις εθνικές παραδόσεις.
Φιλοξενούμε σήμερα και πάλι, τον π. Χρύσανθο Στελλάτο ώστε να συζητήσουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσεως που περνά το Έργο της Κατηχήσεως.
- Πάτερ Χρύσανθε, ως γνωστόν έχετε ορισθεί από τον αεικίνητο Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο υπεύθυνος του Νεανικού έργου και της Κατηχήσεως της Ι.Μ. Πατρών. Σας ερωτώ, υπάρχει κρίση στο Κατηχητικό Έργο της Εκκλησίας και εάν ναι πού οφείλεται;

Πράγματι, κ. Κολλιόπουλε, υπάρχει κρίση και μάλιστα αρκετά σοβαρή.Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σήμερα δεν διαθέτουν ελεύθερο χρόνο, έχουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες όπως φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, γυμναστήρια, ωδείο, και μετά λύπης μου σας λέγω ότι πολλά φροντιστήρια λειτουργούν Κυριακή πρωί. Άλλα αίτια της κρίσεως είναι η δυσφήμηση και η υποτίμηση της εκκλησιαστικής ζωής τόσο από τη σύγχρονη - μοντέρνα οικογένεια, όσο από το σχολείο και την αποπροσανατολισμένη κοινωνία.

- Πιστεύετε ότι υπάρχουν γι'αυτή την κρίση ευθύνες και σε σας τους ποιμένες;

Βεβαίως, υπάρχουν ευθύνες και σε μας τους κληρικούς. Δεν ντρέπομαι να σας πω ότι υπάρχουν κληρικοί που δεν έχουν καταλάβει την αξία του Κατηχητικού Έργου της Εκκλησίας μας. Γι'αυτό δεν αναζητούν κατάλληλους συνεργάτες για το έργο, δεν διαθέτουν χρήματα, δεν αναζητούν κατάλληλους χώρους, δεν κάνουν γιορτές, εν ολίγοις θεωρούν πάρεργο το έργο των Κατηχητικών Σχολείων.
- Είναι δυνατόν το έργο της Κατηχήσεως των νέων να βγει από την κρίση;

Είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αγαπητέ μου κ. Κολλιόπουλε, αρκεί να κατανοήσουμε όλοι οι κληρικοί ότι η ιερωσύνη μας συνδέεται όχι μόνο με το αγιαστικό έργο, αλλά και με την κατήχηση των νέων και του λαού μας γενικότερα.

- Πάτερ, από ποιά ηλικία πρέπει να αρχίζει η Κατήχηση των νέων μας;
Πιστεύω ότι η θρησκευτική αγωγή πρέπει να ξεκινά από την βρεφική ηλικία. Αρχίζοντας από την οικογένεια. Όπως οι σωστοί γονείς φροντίζουν για τη διατροφή των παιδιών τους και την άνετη διαβίωσή τους, έτσι πρέπει να φροντίζουν και για την Ορθόδοξη εκκλησιαστική αγωγή ώστε να μην στερείται και την ευλογία του Θεού. Όταν δεν οδηγούμε το παιδί στο Ναό, στη Θεία Λειτουργία, στη Θεία Κοινωνία, το ζημιώνουμε αφάνταστα.

- Πώς σχολιάζετε την άποψη ότι άλλαξαν οι εποχές και συγχρόνως οι παραδόσεις μας;

Γνωρίζω ότι ζούμε σε μια εποχή αποδομήσεως και ότι κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γκρεμίσουν κάθε τι το άγιον και πνευματικό. Απομακρυνόμενοι οι άνθρωποι από τον Θεόν και την Αγία μας Εκκλησία, αλλάζουν και τρόπο ζωής. "Διότι χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται".


Πηγή: http://www.katixitiko.gr/, ανάρτηση εδώ

Σχόλια