Επτά τρόποι για να βοηθήστε το μωρό σας να κοιμηθεί



Μόλις αποκτήσατε το πρώτο σας παιδάκι και έχετε αρχίσει να συνειδητοποιείτε όλες τις χαρές που προσφέρει η μητρότητα...

Παράλληλα όμως συνειδητοποιείται σιγά σιγά πόσο σας λείπουν εκείνα τα βράδια που μπορούσατε να κοιμηθείτε αμέριμνοι χωρίς να ξυπνάτε γεμάτοι άγχος από τον ήχο κάποιου κλάματος. Η αλήθεια είναι πως η διαδικασία του ύπνου μέχρι το παιδάκι σας να γίνει ενός έτους μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Υπάρχουν ωστόσο κάποια κόλπα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να πείτε στο μωρό σας εύκολα… καληνύχτα!
Σωστή θερμοκρασία
Πηγή : τρομακτικό

Όπως ένας ενήλικας έτσι και ένα μωρό δεν μπορεί να κοιμηθεί σε ένα δωμάτιο του οποίου η θερμοκρασία δεν είναι ευχάριστη. Φροντίστε λοιπόν το δωματιάκι του να μην είναι ούτε πολύ ζεστό, ούτε και πολύ κρύο, αλλά η θερμοκρασία του να κυμαίνεται γύρω στους 20°C.
Η ρουτίνα είναι το πάν!

Είναι πολύ σημαντικό το μωρό σας να συνηθίσει συγκεκριμένες ώρες ύπνου. Έτσι μπορείτε να ορίσετε στιγμές μέσα στην ημέρα όταν και εσείς νιώθετε πιο κουρασμένη όπως για παράδειγμα 11 πμ και 4 μμ για να ξεκουράζεστε με μια μίνι σιέστα παρέα με το μωρό σας. Εάν το τηρήσετε για περίπου μια εβδομάδα το παιδάκι σας θα συνηθίσει ότι οι ώρες εκείνες είναι για ύπνο! Επιπλέον, η μέθοδος αυτή μπορεί να ωφελήσει και εσάς τις ίδιες προκειμένου να σταματήσετε να αναζητάτε χρόνο μέσα στην ημέρα για να ολοκληρώσετε «όσα δεν έχετε προλάβει» και να δώσετε στον εαυτό σας μερικά διαλειμματάκια!
Η ρουτίνα όμως αφορά και τον βραδινό του ύπνο. Κάθε βράδυ ξαπλώστε το μωράκι σας την ίδια ώρα περίπου έτσι ώστε ο βιορυθμός του να προσαρμοστεί. Πολλοί ειδικοί θεωρούν την ώρα 6:30-7:00 μμ ως ιδανική.
Το φως είναι σύμμαχός σας

Κάθε φορά που θα βάζετε το μικρό σας αγγελούδι για ύπνο φροντίστε να υπάρχει σκοτάδι μέσα στο δωμάτιο. Αντίστοιχα μετά τον ύπνο του ανοίξτε τις κουρτίνες για να μπει φως ή αν είναι απόγευμα χρησιμοποιήστε λάμπες για να φωτίσετε το χώρο. Με αυτόν τον τρόπο το μωράκι σας θα καταλαβαίνει την αλλαγή και θα προσαρμόζεται ευκολότερα στις ώρες που κοιμάται ή είναι ξύπνιο.
Αρχίστε το διάβασμα

Δεν έχει σημασία αν θα είναι ένα παραμύθι ή ένα περιοδικό καθώς το μωρό σας δεν μπορεί να καταλάβει ακόμα. Ο ήρεμος όμως τόνος της φωνής σας θα το κάνει να χαλαρώσει ενώ η ώρα εκείνη θα γίνει μια ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας.
Εξάσκηση στο τραγούδι

Το νανούρισμα μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας να «πέσει» εύκολα στην αγκαλιά του Μορφέα. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τραγουδάμε μειώνονται τα επίπεδα άγχους στο σώμα μας, μια ιδανική λύση επομένως και για τους δύο σας!
Φάσκιωμα

Μπορεί να το έχετε απλά ακουστά αλλά οι θαυματουργές ιδιότητες του φασκιώματος θα σας κάνουν να το εφαρμόζεται καθημερινά μόλις το δοκιμάσετε! Τυλίξτε το αγγελούδι σας σφιχτά πριν κοιμηθεί με μια κουβερτούλα και… απολαύστε την ηρεμία! Για εννέα μήνες το μωράκι σας είχε συνηθίσει να βρίσκεται μέσα στη κοιλιά της μητέρας του, επομένως η στάση αυτή είναι γνώριμη και καθησυχαστική.

Πάμε άτα!

Υπάρχουν ωστόσο και οι φορές που ότι και να κάνετε το μωράκι σας αρνείται πεισματικά να κοιμηθεί. Ειδικά όταν αυτό γίνετε στη μέση της νύχτας η ανάγκη σας να βρείτε μια λύση θα σας οδηγήσει στα μεγάλα μέτρα! Γι’ αυτό μπείτε στο αυτοκίνητό σας, τοποθετήστε το μωράκι σας στο καθισματάκι του και πηγαίνετε μία βολτούλα! Πριν καν το καταλάβετε θα δείτε ότι το μικρό σας έχει αποκοιμηθεί και ήρεμοι πλέον μπορείτε να γυρίσετε και οι δύο στο κρεβάτι σας!

Σχόλια