Τι να μην πείτε σε γονείς ενός πρόωρου μωρού!



Όταν ένας γονιός έχει πρόωρο μωρό στη ΜΕΝΝ, αυτό τον εξουθενώνει σωματικά και συναισθηματικά. Βρίσκεται σε ένα άγνωστο περιβάλλον και κατακλύζεται από πληροφορίες...

Η οικογένεια και οι φίλοι συχνά θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι σίγουροι πως μπορούν να το κάνουν. Μαθαίνοντας τι να πείτε και τι να μην πείτε σε γονείς πρόωρων βρεφών που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΝΝ θα βοηθήσει να έχετε πολύ σημαντικό μέρος στην υποστήριξη της οικογένειας. Ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας μπορεί κατά καιρούς τυχαία να πουν τα λάθος πράγματα. Δυστυχώς, πολλές στενές φιλίες έχουν χαθεί εξαιτίας σχολίων που μπορεί να έχουν γίνει χωρίς ευαισθησία. Για να μην δημιουργούνται άσχημα συναισθήματα, αποφύγετε να κάνετε τα παρακάτω σχόλια:
Πηγή : Τρομακτικό
• Τουλάχιστον δεν πήρες πάρα πολύ βάρος! Ή δεν πέρασες από το δυσάρεστο μέρος της εγκυμοσύνης κατά τους τελευταίους μήνες! Ίσως προσπαθείτε να κάνετε πιο ανάλαφρη την κατάσταση, αλλά ουσιαστικά υπενθυμίζετε στη μητέρα την απώλεια του τέλους της εγκυμοσύνης. Η μαμά ενός πρόωρου μωρού μπορεί να έχει ανακτήσει τη φόρμα της γρηγορότερα από άλλες, αλλά έχασε τη χαρά των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης και δεν κατάφερε να βγει από το μαιευτήριο με ένα υγιές μωρό στην αγκαλιά της.

• Είναι τόσο μικρό! Παρόλο που μπορεί να είναι συγκλονιστικό το πόσο μικρό και εύθραυστο είναι ένα πρόωρο μωρό, αποφύγετε τα σχόλια που μπορεί να κάνουν το μωρό να φαίνεται σαν έκθεμα. Ρωτώντας πότε το μωρό θα πάρει τα πάνω του, πότε θα είναι κανονικό και εάν θα έχει ειδικές ανάγκες είναι επίσης σχόλια που θα έπρεπε να αποφεύγονται.

• Περνάτε πολύ χρόνο στη ΜΕΝΝ! Μπορείτε να σκέφτεστε ότι μία μαμά ενός πρόωρου μωρού πρέπει να κοιμάται περισσότερο, να τρώει καλύτερα ή να περνάει περισσότερο χρόνο με το σύζυγό της και τα άλλα της παιδιά, αλλά η ίδια μπορεί να μη θέλει να κάνει τίποτα άλλο από το να κάθεται μαζί με το μωρό της.

• Γίνεσαι υπερπροστατευτική! Ένα τελειόμηνο μωρό θα μπορούσε να δημιουργήσει την άμυνα του οργανισμού του μέσω της έκθεσής του σε μικρόβια στο περιβάλλον, αλλά ένα πρόωρο μωρό μπορεί, από τα ίδια μικρόβια, να αρρωστήσει πολύ σοβαρά. Η απειλή του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV) και άλλων ασθενειών είναι πραγματική, οπότε, όταν είστε κοντά σε πρόωρο μωρό, χρησιμοποιήστε τα απολυμαντικά για τα χέρια, μείνετε μακριά όταν είστε άρρωστοι, και υποστηρίξτε την οικογένεια στην προσπάθειά της να κρατήσει το μωρό της υγιές.

Τι πρέπει να κάνετε: τα πρόωρα μωρά είναι πολύ διαφορετικά από τα τελειόμηνα μωρά. Πολλές από τις συμβουλές που μπορεί να δοθούν σε γονείς τελειόμηνων μωρών ίσως να μην είναι χρήσιμες σε γονείς πρόωρων μωρών. Για παράδειγμα, ο μητρικός θηλασμός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να τραφεί ένα τελειόμηνο μωρό, αλλά ένα πρόωρο μωρό μπορεί να μην είναι αρκετά δυνατό για να θηλάσει ώστε να λάβει αρκετές θερμίδες για να αναπτυχθεί καλά.

Τι να πείτε σε γονείς πρόωρων μωρών
Γνωρίζοντας τι να πείτε στους γονείς πρόωρων μωρών στη ΜΕΝΝ μπορεί να είναι δύσκολο. Δεν έχει σημασία πόσο ευγενικά είναι τα λόγια σας, καθώς δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι γονείς. Για να υποστηρίξετε την οικογένεια με πρόωρο μωρό, υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε:

• Πώς είναι το μωράκι σας; Όταν ρωτάτε για το μωρό, να είστε και προετοιμασμένοι να ακούσετε αρκετές πληροφορίες. Η παραμονή ενός μωρού στη ΜΕΝΝ είναι ένα ταξίδι μακρύ και περίπλοκο. Οι γονείς έχουν ανάγκη να μιλήσουν για το τι συμβαίνει ώστε να τους βοηθήσει αυτό να εσωτερικεύσουν και να αντιμετωπίσουν ό, τι συμβαίνει.

• Μπορώ να σας βοηθήσω με _______; Χρησιμοποιήστε τις γνώσεις σας για την οικογένεια για να σας βοηθήσει να καταλάβετε που χρειάζονται περισσότερο τη βοήθειά σας. Εάν υπάρχουν και άλλα παιδιά, προσφερθείτε να τα πάτε στο σχολείο εσείς με το αυτοκίνητό σας ή να τα καλέσετε να παίξουν με τα δικά σας παιδιά. Το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό μπορεί να γίνει η πιο συχνή διατροφή μιας οικογένειας με μωρό στη ΜΕΝΝ, έτσι θα είναι πάντα ευπρόσδεκτο ένα μαγειρεμένο γεύμα από εσάς.

• Πώς είσαι; Επιτρέψτε στις οικογένειες των πρόωρων μωρών να εκφράσουν το πώς αισθάνονται και να το αντιμετωπίσουν χωρίς να τους διακόπτει κανείς ή να τους δίνει συμβουλές. Ο καθένας διαχειρίζεται το άγχος με διαφορετικό τρόπο, και οι οικογένειες με πρόωρο μωρό χρειάζονται την ελευθερία να το αντιμετωπίσουν όπως μπορούν. Να προσέχετε για ενδείξεις κατάθλιψης μετά τον τοκετό, και προτείνετε διακριτικά βοήθεια αν φαίνεται να τους είναι απαραίτητη.

Σχόλια