Δέκα κανόνες για να μην γίνει ποτέ το παιδί παχύσαρκο... ( Β μέρος)
Απαντήσεις σε ερωτήσεις που απασχολούν συχνά τους γονείς

Ε: Είναι φυσιολογικό που η τρίχρονη κόρη μου αναρωτιέται γιατί η κοιλιά της είναι φουσκωτή σε σχέση με την πεντάχρονη αδερφή της και θέλει να κάνει δίαιτα;

Α: Η ερώτησή σας έχει δύο σκέλη.  Από τη μια πλευρά, είναι φυσικό το ότι η κόρη σας έχει παρατηρήσει αυτή τη φυσιολογική διαφορά σε σχέση με την αδερφή της, καθότι βρίσκεται σε μια ηλικία που τα παιδιά προσέχουν φυσιολογικές και ανατομικές διαφορές.  Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ μικρή για να θέλει να κάνει δίαιτα καθαρά για αισθητικούς λόγους.  Μία συζήτηση για τις διαφορές στη σωματική διάπλαση, η διαβεβαίωση ότι τα περισσότερα παιδάκια περνούν από το «στάδιο της φουσκωτής κοιλίτσας» και το ζωντανό παράδειγμα ότι η αδερφή της και εσείς δεν την έχετε, είναι αρκετό για να διαλύσει τις ανησυχίες της κόρης σας.
Πηγή : τρομακτικό

             Ε: Θέλω να βοηθήσω τον πεντάχρονο γιό μου να αποκτήσει καλές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή να επιλέγει υγιεινά σνακς αντί να προτιμάει όπως τώρα πατατάκια, γαριδάκια, κλπ.  Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχω αυτό;

Α: Ο καλύτερος τρόπος είναι να εμφυσήσετε στο γιό σας την πεποίθηση ότι η υγιεινή διατροφή είναι και νόστιμη και καλή για τον οργανισμό.  Μην ξεκινήσετε με δραστικά μέτρα, όπως να αντικαταστήσετε τα πατατάκια με κομμάτια μήλου από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί αυτό θα φανεί περισσότερο σαν τιμωρία.  Το κλειδί είναι η σταδιακή εισαγωγή υγιεινών τροφών στη διατροφή του παιδιού.  Ετσι, μαζί με τη σοκολάτα (που δεν θα πρέπει να τη στερηθεί εντελώς) καλό θα είναι να έχει και λίγο φρούτο.  Δοκιμάζοντας νέα προιόντα και ανακαλύπτοντας νέες γεύσεις με σταδιακό τρόπο στην κατεύθυνση που σας ενδιαφέρει θα βοηθήσει στη διαμόρφωση νέων διατροφικών συνηθειών.

Ο δεκάλογος των καλών διατροφικών συνηθειών

Δώστε το καλό παράδειγμα στο παιδί: με αυτά που τρώτε εσείς και αυτά που βάζετε στα ντουλάπια, το ψυγείο και το τραπέζι σας!

2. Πάρτε το παιδί μαζί σας στα ψώνια και συζητήστε για υγιεινές επιλογές.  Αφήστε το να διαλέξει υγιεινά.

3. Παν μέτρον άριστον!  Μην τα απαγορεύσετε όλα, αφήστε όλες τις επιλογές ανοιχτές με μέτρο και αραιή συχνότητα.  Προσοχή!  Δεν εννοούμε να δώστε τσιπς με μέτρο, στη συνέχεια αναψυκτικό με μέτρο, μετά τούρτα με μέτρο και μετά παγωτό με μέτρο…

4. Η ώρα του φαγητού είναι σημαντική.  Καθίστε οικογενειακώς στο τραπέζι, δημιουργήστε συνήθειες γύρω από το φαγητό, πχ συζήτηση για τη μέρα του κάθε μέλους της οικογένειας.

5. Δώστε στο παιδί να δοκιμάσει.  Μην τα παρατήσετε με το πρώτο «δε μου αρέσει», αλλά ούτε και να υποχρεώσετε το παιδί να φάει κάτι με το ζόρι.  Συζητήστε για το πόσο σημαντικό είναι να δοκιμάζει τουλάχιστον μια μπουκιά από κάθε τι καινούργιο.  Οι έρευνες λένε ότι κατά μέσο όρο χρειάζεται 10-12 προσπάθειες για να δοκιμάσει το παιδί να φάει ένα καινούργιο φαγητό.


6. Αποφύγετε τα κατεψυγμένα παιδικά γεύματα και τις επεξεργασμένες τροφές σε πακέτο.


7. Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή, παρηγοριά ή τιμωρία για το παιδί.

8. Αφήστε το παιδί να βοηθήσει στην κουζίνα και τη μαγειρική.

9. Να θυμάστε την αξία του καλού πρωινού, για μικρούς και μεγάλους!

10. Να αγαπάτε και να αποδέχεστε το παιδί σας όπως είναι! Μη συζητάτε διαρκώς για το βάρος του παιδιού, τα κιλά ή το σχήμα σώματός του.

Σχόλια