Δέκα κανόνες για να μην γίνει ποτέ το παιδί παχύσαρκο... ( Α μέρος )

Δέκα κανόνες για να μην γίνει ποτέ το παιδί παχύσαρκο...
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Διαίτολόγων (ADA) επεσήμανε ότι ενώ η υγεία των παιδιών στις ΗΠΑ έχει βελτιωθεί τις τελευτείες τρεις δεκαετίες...
ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών έχει διπλασιαστεί και φτάνει τα 4,7 εκατομμύρια.  Στη χώρα μας επίσης επισημαίνεται η ανησυχητική αύξη ση της παιδικής παχυσαρκίας.




Γιατί παχαίνουν τα παιδιά;
Καταρχήν τα παιδιά σήμερα δεν κινούνται όσο παλαιότερα.  Η έλλειψη κίνησης οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως οι ώρες που περνούν μπροστά στην τηλεόραση και το βίντεο, η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα στο σχολείο, και η έλλειψη χώρων -και ασφάλειας σε αυτούς- για κίνηση και παιχνίδι.  Η προτίμηση των παιδιών για θερμιδογόνα σνακς και φαγητά φαστ φουντ, η υπερκατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών και η έλλειψη χρόνου των γονιών για να ετοιμάσουν θρεπτικά και υγιεινά γεύματα συντελούν στην παιδική παχυσαρκία.
Πηγή Τρομακτικό

Φταίει και η τηλεόραση….
Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες τονίζουν ότι η καλύτερη πρόβλεψη για το αν ένα παιδί θα εμφανίσει παχυσαρκία είναι το πόσο πολύ τηλεόραση βλέπει.  Τα παιδιά τρώνε περισσότερο όσο είναι καθηλωμένα μπροστά στην τηλεόραση και προτιμούν ότι διαφημίζεται, που σηνήθως έχει πολύ ζάχαρη και λίπος και είναι παχεντικό.  Ομως, σχεδόν όλοι όσοι εμφανίζονται στην τηλεόραση είναι αδύνατοι, οπότε το μήνυμα που φαίνεται να περνάει είναι «μπορείτε να τρώτε και να παραμείνετε αδύνατοι».
Πρόσφατα έχουν αρχίσει και μελέτες πάνω στο μεταβολισμό των παιδιών ενόσο βλέπουν τηλεόραση.  Σε μια έρευνα σε ένα 12χρονο αγόρι την ώρα που έβλεπε τηλεόραση βρέθηκε ότι ο μεταβολισμός του είχε πέσει στο επίπεδο που βρίσκεται όταν κανείς είναι σε ύπνωση.

Τα παιδιά που μαθαίνουν στην καθιστική ζωή γίνονται ενήλικες που προτιμούν την καθιστική ζωή.
Το αμερικανικό Προεδρικό Συμβούλιο της Φυσικής Υγείας και των Σπορ ανακοίνωσε ότι η σωματική άσκηση μειώνεται καθώς τα παιδία μεγαλώνουν σε ηλικία και πηγαίνουν σε μεγαλύτερη τάξη.  Από την άλλη, έρευνες δείχνουν ότι τα νεαρά κορίτσια που συμμετέχουν στο μάθημα της γυμναστικής στο σχολείο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν την άσκηση και στην ενίληκη ζωή τους.

Μικρά μυστικά της σωστής διατροφής
Οι απλές και εφικτές συμβουλές για τους γονείς, που συνήθως ζητούν μιά γρήγορη και εύκολη λύση, είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, σύμφωνα με τη Frances Berg, που ειδικεύεται σε θέματα δίαιτας και φαγητού.  «Το να τρώμε καλά δε σημαίνει ότι σταματάμε να τρώμε τα φαγητά που μας αρέσουν», τονίζει.  Συνεχίζει λέγοντας ότι το μυστικό της σωστής διατροφής βρίσκεται στο να διαλέγουμε από μια ευρύτερη γκάμα φαγητών που μας αρέσουν.  Οταν τα παιδιά τρώνε κανονικά –δηλαδή τρία γεύματα την ημέρα και κάποιο σνακ- δεν κινδυνεύουν να αποκτήσουν πρόβλημα κιλών ή δεισλειτουργία στην όρεξη και το φαγητό τους.  Είναι σημαντικό για τους γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά τους από δίαιτες (όταν δεν υπάρχει λόγος και το κάνουν με την ελπίδα ότι θα μοιάσουν σε κάποιο από τα είδωλά τους).
Βέβαια, και η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, έτσι, οι παχύρακοι γονείς τείνουν να έχουν και παχύσαρκα παιδιά.  Οτι αυτή η συσχέτιση είναι γενετική και όχι απλά περιβαλλοντική έχει καταδειχτεί σε μια έρευνα υιοθετημένων παιδιών στη Δανία –μία χώρα με πολύ καλά αρχεία τόσο των βιολογικών όσο και των θετών γονιών-, με μια έντονη τάση να εμφανίζεται παιδική παχυσαρκία στα παιδιά των οποίων οι βιολογικοί γονείς ήταν παχύραρκοι ενώ οι θετοί γονείς δεν ήταν.

Σχόλια