Χαμηλός αιματοκρίτης στο παιδί: Τι πρέπει να κάνω;

 

Aναγνώστριά μας ρωτά: 
Εγώ έχω μόνο ένα παιδι έναν γιο 3 ετών ο οποίος είναι αρκετά δύσκολος στο φαγητό ζεί με 3 φαγητά και αρνείται όχι να φάει αλλά να δοκιμάσει κιόλας Φέτος πήγε πρώτη φορά παιδικό σταθμό και του αρέσει πολύ πηγαίνει με χαρά αλλά και εκεί αρνείται να φάει και έχει προβληματίσει και την παιδαγωγό του Ανησυχώ διότι έχει χαμηλό αιματοκρίτη αλλά κάθε φορά που τον έχω πιέσει τα αποτελέσματα ήταν δυσάρεστα Κλαίει και με αγκαλιάζει δηλώνοντας ότι δεν θέλει να φάει και ότι θα το κάνει αύριο Θέλω να ξέρω αν αυτή η άρνηση εκδηλώνει κάποια διαταραχή στη σχέση μας και πως να το αντιμετωπίσω Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στην Μαρία Παπαδημητρίου, παιδοψυχίατρο (συνεργάτιδα της θεραπευτικής και διαγνωστικής Μονάδας για το Παιδί, Σπύρος Δοξιάδης)

ΜΑΡΙΑ Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Το πρόβλημα που θέσατε αφορά σε ένα σοβαρό θέμα, αυτό της διατροφής. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την ομαλή σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Όταν η διατροφή δεν είναι η κατάλληλη μπορεί να επηρεαστεί η σωστή λειτουργία του οργανισμού και να ανακύψουν ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο χαμηλός αιματοκρίτης που εμφανίζει το συγκεκριμένο παιδί. Με βάση τα παραπάνω μια τέτοια επηρεασμένη εξέταση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και παρακολούθησης από τον παιδίατρο προκειμένου να καθοριστεί η αιτιολογία της και να συνδεθεί ή όχι με την κακή διατροφή. Αν αποκλειστεί παθολογική συσχέτιση της εξέτασης με την διατροφή, τότε η συμπεριφορά του παιδιού, βάσει της αναπτυξιακής του φάσης, εμπίπτει εντός των φυσιολογικών καθώς συχνά παρατηρείται επιλεκτική διατροφή σε αυτή την ηλικία και περιμένουμε σταδιακά να υποχωρήσει.  Ωστόσο, η σταθερή στάση των γονιών μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση της συγκεκριμένης δυσκολίας και την αμεσότερη ομαλοποίηση της διατροφής του παιδιου. Αν οι γονείς νιώθουν ότι δεν μπορούν αυτό να το πετύχουν θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον ψυχίατρο παιδιών και εφήβων ή σε μια διεπιστημονική ομάδα, όπως αυτή που λειτουργεί στη Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το παιδί «Σπύρος Δοξιάδης».

AdTech Ad

Σχόλια