Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να χρησιμοποιεί μαξιλάρι;

 

20113834_8cd9388cecd71afa98d699847c1bb32a.limghandlerΤι μέγεθος πρέπει να έχει αυτό και πότε θα χρησιμοποιεί ένα μαξιλάρι όμοιο με τα δικά σας; Μάθετε ορισμένους κανόνες για το ποιο είναι το κατάλληλο μαξιλάρι ανά ηλικία.
Πότε χρειάζεται το παιδί μαξιλάρι
Τα παιδιά καλό είναι να ξεκινούν να χρησιμοποιούν μαξιλάρι μετά την ηλικία των 2 ετών, γιατί τότε αποκτούν τον έλεγχο του κεφαλιού και μπορούν να γυρίζουν από τη μία θέση στην άλλη.
Για ποιους λόγους πρέπει να αποφεύγουμε το μαξιλάρι σε παιδιά μικρότερης ηλικίας;
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης μας δίνει κάποιος κανόνες
Τους πρώτους 3- 4 μήνες ζωής τα βρέφη κοιμούνται αρκετές ώρες. Εξαιτίας αυτού δεν έχουν καλό έλεγχο του κορμού και της κεφαλής, με αποτέλεσμα με το μαξιλάρι να κοιμούνται σε κακή στάση και να επηρεάζεται μεταξύ άλλων και η ανάπτυξή τους.
Το μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει απόφραξη σε μύτη και στόμα τους και να πεθάνουν από ασφυξία ειδικά όταν κοιμούνται σε βρεφικό κρεβατάκι. Έρευνες έδειξαν ότι η χρήση μαξιλαριού αυξάνει το κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
Πηγή : Διακόνημα
Η σπονδυλική στήλη τους δεν έχει αναπτυχθεί καλά και μπορεί να προκληθούν προβλήματα. Συνήθως το παιδί ξεκινά να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο παιδικό μαξιλάρι όταν «αποχωριστεί» την κούνια και αρχίσει να κοιμάται σε κανονικό κρεβάτι. Μέχρι εκείνη την στιγμή, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια πετσέτα κάτω από το κεφάλι του μωρού, η οποία θα χρησιμεύει και για λόγους υγιεινής.

Πώς να επιλέξουμε το κατάλληλο μαξιλάρι

1. Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε ένα μαξιλάρι χωρίς αλλεργιογόνα από 100% βαμβάκι. Καλό είναι να αποφύγετε μαξιλάρια που αποτελούνται από φτερά ή πούπουλα, γιατί είναι επικίνδυνα μεταξύ άλλων και για αλλεργίες.
2. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το μέγεθος του μαξιλαριού που θα επιλέξετε για τα παιδιά σας. Δεν θα πρέπει να είναι στο ίδιο μέγεθος με αυτό των ενηλίκων. Ένα «καλό» παιδικό μαξιλάρι κυμαίνεται μεταξύ 30- 40 εκατοστών μήκος και πάχος στα 5-7 εκατοστά. Σε περίπτωση που επιλέξετε κάποιο μεγαλύτερο μέγεθος θα είναι επικίνδυνο να προκαλέσει ασφυξία στα παιδιά.
3. Τα ανατομικά μαξιλάρια καλό είναι να χρησιμοποιούνται σε παιδιά άνω των 5 ετών. Επιλέγετε ένα με κυματιστό σχήμα, αντίστοιχο της καμπύλης-λόρδωσης του αυχένα από αφρό (foam). Το συγκεκριμένο υλικό παίρνει το σχήμα της περιοχής, με την οποία έρχεται σε επαφή. H σπονδυλική του στήλη και ιδιαίτερα ο αυχένας του παιδιού θα έχει αρχίσει στην ηλικία αυτή να αναπτύσσει το φυσιολογικό της κοίλωμα-λόρδωση και θα χρειάζεται ένα μαξιλάρι, το οποίο να βοηθάει στην διατήρησή του.
4. Σημαντικό είναι και το στρώμα, το οποίο σε συνδυασμό με το μαξιλάρι προσφέρουν στο παιδί έναν άνετο και ασφαλή ύπνο. Είναι καλό το στρώμα να είναι ημίσκληρο. Σε κάθε περίπτωση πριν προβείτε στην αγορά μαξιλαριού θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, ο οποίος θα σας ενημερώσει για το ιδανικά μαξιλάρι για το δικό σας παιδί.
5. Για να καταλάβετε αν είναι κατάλληλο πατήστε στη μέση του μαξιλαριού για να αξιολογήσετε πόσο γρήγορα ανακτά το σχήμα του. Αν το μαξιλάρι δεν κινείται ή μετακινείται ελαφριά όταν το πιέσετε είναι πολύ μαλακό και ανασφαλές για το παιδί σας. Αν το μαξιλάρι χρειάζεται αρκετά λεπτά για να ανακτήσει το σχήμα του τότε είναι πολύ σταθερό και μη άνετο για το παιδί.
6. Εάν το παιδί σας κοιμάται σε διπλό κρεβάτι μην αφήνετε έξτρα μαξιλάρι στο κρεβάτι.
Με τη συνεργασία της Ιωάννας Δραμπέλη-παιδίατρος
Από: Ελένη Χαδιαράκου
Πηγή: imommy.gr

Σχόλια