Μανιταρόσουπα: νόστιμη, θρεπτική και νηστίσιμη!

μανιταρόσουπα 1

              

Στη νηστεία αναζητούμε συνταγές υγιεινές, που να καλύπτουν τις ανάγκες όλης της οικογένειας σε  θρεπτικά συστατικά.
Τα μανιτάρια είναι τόσο πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικαθιστούν μερικώς τις ζωικές πρωτεΐνες! Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού και μόνο ωφέλιμες ουσίες έχουν να μας προσφέρουν.
Μια συνταγή για μια πολύ νόστιμη και θρεπτική μανιταρόσουπα, που έφτιαξα μετά από παρότρυνση μιας καλής φίλης να την δοκιμάσω- και που μας άρεσε πολύ! Ακόμα και το μικρούλι μας ξετρελάθηκε και έφαγε μόνο του δυο πιάτα! :) (για του λόγου το αληθές,δείτε την φωτο).


Απλή συνταγή, με λίγα υλικά , αλλά πεντανόστιμη και χορταστική, χάρη στα μανιτάρια . Αν προσθέσουμε και ταχίνι, γίνεται ακόμα πιο θρεπτική.
Μπορεί να γίνει λαδερή, αλλά και αλάδωτη, αν την “αυγοκόψουμε” με ταχίνι και λεμόνι.
Όπως και να ΄ναι, αξίζει να την δοκιμάσετε!
 .
Τα υλικά :
500 γρ μανιτάρια φρέσκα (ό,τι είδους θέλετε, εγώ χρησιμοποίησα “άσπρα”)
2 ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές ρύζι γλασσέ
άνηθος ψιλοκομμένος (κατά βούληση)
1- 2 κουταλιές σούπας ταχίνι
χυμός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο (κατά βούληση)
.
Εκτέλεση:
Αφού έχουμε σκουπίσει τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα ή χαρτί κουζίνας (δεν χρειάζονται πλύσιμο),τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Ψιλοκόβουμε και τα κρεμμυδάκια.
Βάζουμε 1 λίτρο νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια και το ρύζι.Όταν έχουν αρχίσει να μαλακώνουν τα μανιτάρια (μετά από μισή ώρα περίπου), προσθέτουμε τον άνηθο.
Προσθέτουμε και το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο ελαιόλαδο (το παραλείπουμε αν την θέλουμε αλάδωτη).
Βράζουμε λίγα λεπτά ακόμα και η σούπα μας είναι έτοιμη.
Σε αλάδωτη σούπα, ταιριάζει πολύ και το ταχίνι.
.
μανιταρόσουπα 2
.
Πώς αυγοκόβουμε το ταχίνι- για αλάδωτη σούπα
Χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη ή πηρούνι ,το ταχίνι με τον χυμό των λεμονιών (σε ποσότητες που θέλουμε), προσθέτουμε λίγο-λίγο από τον χλιαρό ζωμό της κατσαρόλας, συνεχίζοντας να χτυπάμε με τον αυγοδάρτη και, τέλος, ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ή στα πιάτα όσων θέλουν.
.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Σχόλια