Μείζονα απειλή για την παιδική υγεία η επέλαση του διαβήτη



Σε μάστιγα της παιδικής ηλικίας εξελίσσεται ο παιδικός διαβήτης... Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και τους εφήβους, ενώ την ίδια ώρα ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει παιδιά ολοένα και μικρότερης ηλικίας.

Σοβαρά πλήγματα προκαλεί η νόσος, όμως, και στον πληθυσμό των ενηλίκων. Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη, με τον αριθμό τους να αγγίζει τους 900.000 και να έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια λόγω της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής.
πηγή : τρομακτικό

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν οι ειδικοί της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, με την ευκαιρία του 14ου Πανελλήνιου Διαβητολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, (ξενοδοχείο Athens Hilton από 18 έως 21 Μαρτίου 2015).

Σύμφωνα με τον κ.Αλέξη Σωτηρόπουλο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας «η σε βάθος εκπαίδευση και η διαρκής έρευνα στις πτυχές της νόσου είναι ως εκ τούτου σήμερα το αναμφισβήτητο ζητούμενο για τη σωστή αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη».

Ο σακχαρώδης διαβήτης γηράσκει πρόωρα την καρδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του διαβητολογικού συνεδρίου, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη κινδυνεύουν να εμφανίσουν έμφραγμα εξίσου με τους μη διαβητικούς ασθενείς που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια.

Άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα αφορά τον διαβήτη κύησης. Μελέτη δεκαετής σε δείγμα 5.390 εγκύων έδειξε ότι η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως (πρώιμη εμμηναρχή) αυξάνει τον κίνδυνο της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στην εγκυμοσύνη.

Άλλη έρευνα κατέδειξε την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη του διαβήτη. Μάλιστα, στην ίδια μελέτη συλλέχθηκαν πληροφορίες για την κατανάλωση καφέ, όπου όλα τα είδη καφέ χρησιμοποιήθηκαν και καταγράφηκαν. Το συμπέρασμα ήταν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει προστατευτική δράση ενάντια στην εμφάνιση διαβήτη.

Σχόλια