Πανελλαδικές 2015 | Τελευταίες συμβουλές πριν τις εξετάσεις!

Αρθρογράφος: Σταυρούλα Πλατάρου
Μία εβδομάδα πριν την έναρξη των Πανελλαδικών και η αγωνία κάθε μαθητή έχει χτυπήσει κόκκινο, αν και στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο μοιάζουν. Λίγο πολύ έχουμε όλοι μπει σε κλίμα εξετάσεων. Η στιγμή που κάθε υποψήφιος περίμενε έναν ολόκληρο χρόνο έφτασε. Εμείς πέρα από τις ευχές μας για καλή επιτυχία, σαν παλαιοί υποψήφιοι, έχουμε να σου δώσουμε μερικές τελευταίες συμβουλές, για να πετύχεις το στόχο σου και να σκίσεις στις εξετάσεις!

Πρόγραμμα.
Στην ουσία οι εξετάσεις διαρκούν λίγες μόνο ημέρες. Σε αυτό λοιπόν, το χρονικό διάστημα προσπάθησε να προγραμματίσεις το διάβασμά σου, όσο το δυνατόν καλύτερα μπορείς. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστείς το χρόνο σου, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία σου. Και να θυμάσαι πως με τη λέξη «πρόγραμμα» δεν αναφερόμαστε μόνο στις ώρες διαβάσματος, αλλά και στις ώρες που απαιτείται να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις.
Πηγή : Neo polts.gr

Ξεκούραση.
Εν μέσω πανελλαδικών μία τέτοιου είδους συμβουλή σού ακούγεται παράξενη ε; Κι όμως, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σημαντικό είναι να σταματάς ό, τι κι αν διαβάζεις για μερικές ώρες και να κοιμάσαι ή να προσπαθείς να ηρεμήσεις. Ναι, καταλαβαίνω πως δίνεις πανελλαδικές και πως είναι οι μέρες που δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο να εγκαταλείψεις το διάβασμα και την προσπάθεια που έκανες, μέχρι τώρα. Να θυμάσαι όμως πως είσαι 17 χρονών, δεν είσαι ρομποτάκι, που διαβάζει και λύνει ασκήσεις επί εικοσιτετραώρου βάσεως, και το μόνο του διάλλειμα είναι η απόσταση που διασχίζει από το σπίτι μέχρι το σχολείο του. Πρέπει να σταματάς για λίγο, είναι σημαντικό να κοιμάσαι σωστά!! Όσο κι αν έχεις διαβάσει, όσο κι αν έχεις προσπαθήσει, εάν πηγαίνεις να δώσεις μαθήματα άυπνος οι πιθανότητές σου για επιτυχία μειώνονται, γιατί πολύ απλά το μυαλό σου δεν μπορεί να σκεφτεί το ίδιο σωστά και το ίδιο γρήγορα. Σκέψου τι συμβαίνει όταν είμαστε μεθυσμένοι. Κάπως έτσι αντιδρά ο οργανισμός μας κι όταν είμαστε άυπνοι, πόσο μάλλον όταν είμαστε και αγχωμένοι. Όταν νιώσεις πως πιέζεσαι σε υπερβολικό βαθμό, κάνε μία βόλτα ή άκου για λίγο μουσική. Είναι εκείνη η στιγμή, που πρέπει για μερικά λεπτά να κλείσεις το διακόπτη και να ηρεμήσεις. Αλλιώς ο οργανισμός σου θα τα παίξει, και πίστεψέ με είναι το μόνο που δεν πρέπει να συμβεί αυτή την περίοδο.

Ήρεμο περιβάλλον.
Αυτή η περίοδος είναι σημαντική για σένα. Φέρσου εγωιστικά. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε αγχώνει, και προσπάθησε να αποφύγεις όλους αυτούς τους περίεργους συγγενείς, που ο καθένας τους έχει και κάτι διαφορετικό να σου πει. Σύμμαχός σου αυτές τις στιγμές είναι η οικογένειά σου και οι καθηγητές σου. Γιατί ακόμη και οι καθηγητές σου, έχουν βιώσει το άγχος μαζί σου όλον αυτόν τον καιρό και ειλικρινά, δεν φαντάζεσαι πόσο θέλουν να τα καταφέρεις! Οι δικοί σου είναι στο πλευρό σου πάντα, και πρόθυμοι να σε ακούσουν!

Προσπάθησε να παραμείνεις ήρεμος.
Το κλειδί για την επιτυχία στις εξετάσεις είναι η σωστή προετοιμασία και η ηρεμία. Είναι λογικό και αναμενόμενο να αγχωθείς. Αλλά μην αφήσεις το άγχος να σε καταβάλλει! Σκέψου ψύχραιμα. Ο πανικός δεν έχει να σου προσφέρει τίποτα απολύτως, παρά μόνο να σε απομακρύνει από το στόχο σου! Οι αρνητικές σκέψεις δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν.

Πρόσεχε τον εαυτό σου.
Μην παραμελείς τον εαυτό σου και προσπάθησε να τον προστατεύσεις όταν νιώθεις πως δεν μπορείς άλλο.

Μίλα.
Αν νιώσεις φόβο ή τρομερό άγχος μίλα. Πες το. Οι δικοί σου είναι πάντα εδώ για σένα! Καμία οικογένεια δεν υπολογίζει το παιδί της σύμφωνα με τον βαθμό Πανελληνίων! Να θυμάσαι πως για τους δικούς σου σημαντικός είσαι εσύ και μόνο εσύ, όχι οι Πανελλήνιες! Ό, τι κι αν τους  χρειαστείς είναι δίπλα σου.

Έλεγξε το γραπτό σου.
Καταλαβαίνω πως το μόνο που θες όταν τελειώνεις είναι να δώσεις το γραπτό σου και να φύγεις, είτε για να κοιμηθείς μισή ώρα παραπάνω, είτε για να βάλεις τέρμα τη μουσική και να κοπανιέσαι απ’ τη χαρά σου επιτέλους, έφυγε ένα μάθημα. Αλλά ειλικρινά τώρα είναι απαράδεκτο ενώ έχεις χρόνο, να μην ελέγξεις το γραπτό σου. Τα τραγικότερα λάθη γίνονται στις πιο απλές μαθηματικές πράξεις και στις ασκήσεις σωστού - λάθους. Μην χάσεις βαθμούς από λάθη απροσεξίας. Ξέρω ότι εκείνη την ώρα ίσως και να μην έχεις το κουράγιο να διαβάσεις απ’ την αρχή 4 κόλλες αναφοράς, αλλά πίστεψέ με είναι σημαντικό!!! Αν δεις πως έχεις χρόνο εκμεταλλεύσου τον και κοίτα μία ακόμη φορά το γραπτό σου!

Ηρεμία κι όλα θα πάνε καλά. Τώρα ίσως να μην το καταλαβαίνεις, αλλά όταν τελειώσουν οι Πανελλαδικές θα καταλάβεις πως η Τρίτη Λυκείου είναι η σημαντικότερη τάξη στα σχολικά μας έτη, γιατί μαθαίνεις να ξεπερνάς τα όριά σου και συνειδητοποιείς πως είσαι πολύ δυνατότερος απ’ ότι πίστευες. Όλοι εμείς εδώ στο Νeopolis είμαστε μαζί σας! Σας καταλαβαίνουμε, γιατί έχουμε ζήσει αυτού του είδους τις εξετάσεις. Καλή σας επιτυχία!!!Σας ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και ανυπομονούμε από το Σεπτέμβρη να μας διαβάζετε, όντας ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Σχόλια