“Αν χορτάσει το παιδί στοργή και αγάπη, ύστερα έχει την δύναμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ζωής”

Katie m. Berggren
.

Πάντα θαυμάζω τα λόγια του αγίου Παϊσίου για την οικογένεια και τα παιδιά… λόγια σοφίας, αγάπης και διάκρισης.Μοιάζουν σαν να είναι γραμμένα από τον πιο έμπειρο παιδαγωγό. Και με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι έχει αναφερθεί σε κάθε τι που μας αφορά ως γονείς, από τα πιο απλά και πρακτικά θέματα μέχρι τα πιο πολύπλοκα παιδαγωγικά ζητήματα που μας απασχολούν.Πηγή : Οικογένεια : Μία γωνιά του παραδείσου
Η χάρη του Θεού και η μεγάλη αγάπη του  φώτιζαν το νου του, για να φωτίζει και εμάς τους γονείς με τις συμβουλές και τις προτροπές του….
Το ακόλουθο κείμενο είναι από τα αγαπημένα μου και το έχω γραμμένο σε κάποιο σημείο του σπιτιού, ώστε να το βλέπω τακτικά και να προσπαθώ να το εφαρμόσω, με την βοήθεια του Θεού…Οι δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής πολλά, ας βγουν τα παιδιά στον αγώνα θωρακισμένα με γερά αποθέματα αγάπης και όμορφων αισθημάτων, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν…
.
 “Τα παιδιά πρέπει να χορτάσουν στο σπίτι στοργή και αγάπη”
Το παιδί έχει ανάγκη από πολλή αγάπη και στοργή και από πολλή καθοδήγηση. Θέλει να καθήσης κοντά του , να σου πη τα προβλήματά του , να το χαϊδέψης , να το φιλήσης.
.
Όταν το μικρό παιδί είναι καμμιά φορά ανήσυχο και κάνη σκανταλιές , αν το πάρη η μάνα στην αγκαλιά , το χαϊδέψη και το φιλήση , ηρεμεί , γαληνεύει.
.
Αν χορτάση στοργή και αγάπη , όταν είναι μικρό , ύστερα έχει δύναμη να αντιμετωπίση τα προβλήματα της ζωής.
 .

.
Σήμερα όμως τα περισσότερα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους για λίγο το βράδυ και δεν χορταίνουν αγάπη.
.
.
Πολλές φορές οι γονείς που είναι εκπαιδευτικοί ή γιατροί και ασχολούνται στην δουλειά τους με παιδιά δίνουν την στοργή τους στα ξένα παιδιά και , όταν γυρίζουν στο σπίτι , δεν έχουν στοργή για τα δικά τους παιδιά. Είναι κουρασμένοι. Έχει τελειώσει πια η μπαταρία.
.
Ο πατέρας από την μια μεριά ξαπλώνει στην πολυθρόνα , παίρνει και την εφημερίδα να διαβάση κανένα νέο και δεν ασχολείται καθόλου με τα παιδιά . Πάει κοντά του το παιδάκι και , αντί να του μιλήση , αντί να το χαϊδέψη λίγο , το διώχνει.
.
Η μάνα από την άλλη πάει να ετοιμάση κάτι για φαγητό , οπότε ούτε αυτή δεν ευκαιρεί να ασχοληθή με τα παιδιά , κι έτσι τα καημένα μεγαλώνουν στερημένα από αγάπη.
.
Ή , βλέπεις , μερικοί αξιωματικοί , που είναι συνηθισμένοι να επιβάλλουν αυστηρές τιμωρίες στους φαντάρους , όταν δεν υποτάσσωνται , θέλουν και στην οικογένεια να επιβάλουν στρατιωτική πειθαρχία και φέρονται σκληρά στα παιδιά τους ή δίνουν χαστούκια για το παραμικρό.
.
Ή μερικοί δικαστικοί, όταν το παιδί κάνη καμμιά ζημιά, κάνουν και στο σπίτι δικαστήριο.
.
.
Δεν φέρονται στα παιδιά με στοργή και αγάπη , γι´ αυτό μετά και αυτά θα έχουν ψυχολογικά προβλήματα.
.
.
.
Από το βιβλίο «Οικογενειακή ζωή»
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Δ`
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ» ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ηλ. πηγή: εδώ
ζωγραφικός πίνακας της Katie m. Berggren

Σχόλια