Η ζωή στο αγρόκτημα, «ασπίδα» προστασίας για παιδικές αλλεργίες και άσθμα


           
Η σκόνη και μάλιστα της επαρχίας κάνει καλό. Τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στη φύση, σε κάποιο -όχι και τόσο καθαρό- αγρόκτημα, κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν άσθμα ή να εκδηλώσουν αλλεργίες, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα άλλων ερευνών ότι η ανατροφή ενός παιδιού σε φάρμα, ιδίως αν αυτή περιέχει ζώα για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, δρα προστατευτικά για τον οργανισμό του, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για το άσθμα στο μέλλον.
Εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου, η λεγόμενη «υπόθεση υγιεινής» υποστηρίζει ότι η μανία των σύγχρονων ανθρώπων, ιδίως των αστών, με την καθαριότητα εξασθενεί σταδιακά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τελικά γυρνάει «μπούμερανγκ» σε βάρος μας.
Πηγή : jenny.grΤα νέα στοιχεία ενισχύουν αυτή την άποψη και έρχονται να προστεθούν στις περίπου 20 έρευνες μέχρι σήμερα, που έχουν διαπιστώσει ότι όσα παιδιά μεγαλώνουν σε αγροκτήματα, κινδυνεύουν λιγότερο από αλλεργίες και άσθμα.
Οι ερευνητές του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας (VIB) της Φλάνδρας και του Πανεπιστημίου της Γάνδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπαρτ Λάμπρεχτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δήλωσαν ότι πλέον είναι βέβαιο πως η έκθεση ενός παιδιού στη σκόνη ενός αγροκτήματος, η οποία είναι γεμάτη μικροοργανισμούς, «χτίζει» τις άμυνές του καλύτερα έναντι του αλλεργικού άσθματος.
Όπως ανακάλυψαν οι Βέλγοι επιστήμονες, ο βιολογικός μηχανισμός αυτός αφορά κυρίως το γεγονός ότι η σκόνη μιας φάρμας «εξασκεί» την κυτταρική μεμβράνη στο εσωτερικό της αναπνευστικής οδού, ώστε αυτή να αντιδρά λιγότερο έντονα στους αλλεργιογόνους παράγοντες. Αυτό οφείλεται σε ένα ένζυμο (Α20), το οποίο παράγει το σώμα κατά την επαφή του με τη σκόνη του αγροκτήματος. Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα τόσο με πειραματόζωα, όσο και με ανθρώπους, και ανακάλυψαν πως οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα και αλλεργίες, έχουν έλλειψη στο συγκεκριμένο ένζυμο Α20. Αυτό εξηγεί γιατί ο οργανισμός τους αντιδρά τόσο σοβαρά, όταν έρχεται σε επαφή με αλλεργιογόνους παράγοντες.
Οι ερευνητές έκαναν επίσης τεστ σε 2.000 παιδιά που ζουν σε φάρμες και επιβεβαίωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά είναι προστατευμένα. Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να εντοπίσουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία μέσα στην σκόνη των αγροκτημάτων, η οποία παρέχει αντι-αλλεργική προστασία στα παιδιά.
Βασικός στόχος θεωρούνται ορισμένες πρωτεϊνες, οι ενδοτοξίνες, που βρίσκονται στην κυτταρική μεμβράνη αρκετών κοινών βακτηρίων (όπως το κολοβακτηρίδιο E.coli). Όσο πιο καθαρός είναι ένας χώρος (π.χ. ένα διαμέρισμα στην πόλη), σε τόσο μικρότερη επαφή έρχεται κανείς με αυτές τις ενδοτοξίνες, πράγμα που δεν «εκπαιδεύει» πλέον το ανοσοποιητικό σύστημά του και την επιφάνεια της αναπνευστικής οδού του, με συνέπεια να παθαίνει πιο εύκολα αλλεργίες και άσθμα

Σχόλια