Μάθετε να λέτε ΟΧΙ στο μικρό σας

Πηγή: Babyonline

Το μικρό σας μωράκι που φροντίζατε εσείς όσο καλύτερα μπορούσατε, μεγάλωσε και έχει αποκτήσει τη δική του άποψη και τα δικά του «θέλω». Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και δε βγαίνει από εκεί εάν δεν πάρει καραμέλες και άλλες λιχουδιές? Περνάτε μπροστά από περίπτερο και.. επιταχύνετε για να μην αρχίσει να ουρλιάζει ότι θέλει σοκολάτα? Αρνείται να σταθεί για να το ντύσετε ή βγάζει τα ρούχα του και το κυνηγάτε μέσα στο σπίτι?
Πράγματι απο την ηλικία του 1 ½ έτους μέχρι και 3 χρονών, πολλά παιδιά περνούν τη περίοδο του ‘Όχι’. Είναι για σας μια μικρή εφηβεία! Δε θέλει να ακολουθήσει τις οδηγίες σας, θέλει να υπακούει μόνο στα δικά του ‘θέλω’, και όλα αυτά με πολύ μεγάλη επιμονή, κλάμα και τσιρίδα!
Εσείς απο την άλλη, μπορεί να είστε εγκλωβισμένη μέσα σε τύψεις ότι λείπετε από το σπίτι λόγω δουλειάς, ή ότι εσείς σαν παιδί είχατε στερηθεί μικρές ελευθερίες και δε θα θέλατε να συμβεί το ίδιο στο δικό σας παιδί? Ή απλώς έχετε κουραστεί με την επιμονή του και τα ουρλιαχτά και προτιμάτε να του ικανοποιήσετε τις «απαιτήσεις» του ώστε να ηρεμήσει?

4 σημαντικοί λόγοι που πρέπει να μάθετε να λέτε όχι στο νήπιό σας

1. Συμβάλει ώστε το παιδί να γίνει συγκροτημένο, ανεξάρτητο και υπεύθυνο. Μαθαίνει οτι δε μπορεί πάντα να έχει αυτό που θέλει. Αργότερα στην ενήλικη ζωή του θωρακίζεται για να διαχειρίζεται και να αποδέχεται την απογοήτευση.
2. Μπαίνουν στο παιδί όρια. Τα όρια το βοηθούν να επαναπροσδιορίζεται. Εάν δεν υπάρχουν όρια ή αυτά είναι ελαστικά το παιδί μαθαίνει οτι με επιμονή, ουρλιαχτά και κλάματα μπορεί να καταφέρει αυτό που θέλει.
3. Γίνονται οι ρόλοι μεταξύ σας ξεκάθαροι. Η σχέση γονέα –παιδιού πρέπει να διατηρείται. Πρέπει να καταλάβει οτι δεν είστε ούτε φίλοι, ούτε συνομήλικοι. Εάν καταλάβει το παιδί ότι εσείς μένετε ακλόνητοι στις θέσεις σας και στα όρια που θέτετε, του προσφέρετε σταθερότητα και εμπιστοσύνη, και ξέρει ότι μπορεί να στηριχθεί σε εσάς.
4. Δεν σας ταλαιπωρεί. Όσο και αν αυτό ακούγεται εγωιστικό είναι πραγματικό. Ενα παιδί με πολύ μεγάλη επιμονή και ακραία συμπεριφορά, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην οικογένεια. Εσείς, εξουθενωμένη και εκνευρισμένη απο το μικρό σας τύρρανο, δε θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε σωστά τα άλλα παιδιά της οικογένειας, εάν υπάρχουν, ή ακόμη και τον σύντροφο σας. Εάν τα πράγματα έχουν φύγει απο τον έλεγχο τότε καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό.

Τρόποι να λέτε ‘Όχι’

Αρχικά θα πρέπει εσείς να χωρίσετε τις 2 σημαντικές κατηγορίες των ‘Όχι’. Η μία αφορά τις μη κοινωνικά αποδεκτές ή υψηλού κινδύνου συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα «δε δαγκώνουμε τα άλλα παιδάκια, ούτε τα χτυπάμε» ή «δεν πέρνουμε μαζί μας τα παιχνίδια των άλλων παιδιών», ή «δεν περνάμε το δρόμο μόνοι μας».
Η άλλη κατηγορία αφορά τους περιορισμούς και τους κανόνες της δικής σας οικογενείας. Να θυμάστε βέβαια ότι για τα όρια και τους κανόνες που θέτετε στη λειτουργία της οικογένειας σας θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια απο πλευρά σας και να μην είναι ιδιαίτερα μεταβλητή.
Για παράδειγμα «δε τρώμε το φαγητό μας μπροστά στη τηλεόραση» ή «δεν ανεβαίνουμε στο κρεβάτι με τα παπούτσια», «δε ζωγραφίζουμε πάνω στους τοίχους», ή «κάνουμε μπανάκι και στις 21:00 πάμε για ύπνο».
Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επιμείνετε στο ‘Όχι’ με απόλυτο ύφος, σταθερή φωνή, και κοιτώντας το μέσα στα μάτια είναι οι εξής:
«Δεν επιτρέπεται»,
«Το έχουμε ξαναπεί, ζωγραφίζουμε μόνο στο χαρτί. Ποτέ στους τοίχους.»
«Όταν ήμουν μικρή και η δικιά μου μαμά δε με αφηνε να τρώω πολλές καραμέλες για να μη χαλάσουν τα δοντάκια μου»
«Σήμερα δεν ήσουν καλό παιδί.. όμως εγώ σε αγαπώ»
Σημαντικό: Όταν μαλώνουμε τα παιδιά μας ποτέ δε λέμε «A, δεν είσαι καλό παιδί και δε σ’ αγαπώ». Πολλοί γονείς κάνουν αυτό το λάθος με αποτέλεσμα να πληγώνουν το παιδί. Όσο κι αν πρέπει να γίνετε αυστηροί, το παιδί πρέπει να ξέρει οτι η αγάπη σας προς αυτό είναι αναλλοίωτη και αδιαπραγμάτευτη. Τότε μόνο θα σας υπακούσει, θα σας εμπιστευτεί και θα αισθάνεται ασφαλές.

Σχόλια