Πόσο συχνά μπορεί να αρρωσταίνει ένα παιδί;

Το πόσο συχνά αρρωσταίνει ένα παιδί, έχει να κάνει με πολλούς και διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα παιδί που πηγαίνει σε... βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό έχει 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσει σε σχέση με ένα παιδί που μένει στο σπίτι. 
Οι συχνότερες λοιμώξεις του παιδικού σταθμού αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό. Ανάμεσα σε αυτές, κύρια θέση κατέχει το κοινό κρυολόγημα, που πολλοί γονείς συγχέουν με τη γρίπη. Το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζει έξαρση κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, και χαρακτηρίζεται από ρινική καταρροή, δακρύρροια, φτέρνισμα, βήχα, αίσθημα αδυναμίας και από χαμηλή πυρετική κίνηση.
Πηγή : Τρομακτικό


Το ερώτημα, τώρα που συχνά τίθεται από τους γονείς είναι πόσες φορές τον χρόνο «δικαιούται» ένα παιδί να αρρωστήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την υγεία του. Η αλήθεια είναι ότι ένα παιδί 1-3 ετών μπορεί να αρρωστήσει έως και 8-10 φορές τον χρόνο, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παθολογικό. Από 4-8 ετών μπορεί να αρρωστήσει 6-8 φορές τον χρόνο. Έχει, ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία αν οι λοιμώξεις που παρουσιάζει υποχωρούν εύκολα, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη αντιβίωσης. 
 Πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ότι μια ενδεχόμενη απόκλιση από τα παραπάνω δεδομένα δεν σημαίνει ότι υφίσταται κάποιο παθολογικό αίτιο. 
Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς; Όταν το παιδί παρουσιάζει τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω στοιχεία: πάνω από 8 νέες ωτίτιδες ανά έτος πάνω από 2 πνευμονίες ανά έτος πάνω από 2 μήνες αντιβιοτική θεραπεία χωρίς αποτέλεσμα στασιμότητα σωματικής ανάπτυξης αποστήματα δέρματος επίμονο εξάνθημα στο στόμα ή στο δέρμα ανάγκη για ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη ιστορικό ανοσοανεπάρκειας στην οικογένεια 
*Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, καλό θα ήταν να απευθυνθούν στον γιατρό τους και να αναζητήσουν την πιθανή αιτία των συχνών λοιμώξεων του παιδιού τους. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν συμβουλή και εξειδικευμένο έλεγχο αν το παιδί παρουσιάζει διάφορες λοιμώξεις, ή αν αρρωσταίνει από βαριές και επίμονες λοιμώξεις, οι οποίες χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Σχόλια