Το Έθιμο των Ποντίων της Κυριακής του Θωμά

Το έθιμο αυτό ανήκει στον μακρύ κατάλογο των ελληνικών πασχαλινών εθίμων όπως τα γνωστά κόκκινα αβγά, κουλούρια, τσουρέκια, το σουβλιστό αρνί, τα κάλαντα του Λαζάρου.

Στην ευρύτερη περιοχή κυρίως της Τραπεζούντας του Πόντου την Κυριακή του Θωμά διοργανώνονταν στα κοιμητήρια των χωριών και των κωμοπόλεων γεύμα προς τιμή των νεκρών. Οι Έλληνες του Πόντου φρόντιζαν για την διευθέτηση τυχόν οικονομικές εκκρεμότητες συγγενικών προσώπων τους προς τρίτους, αλλά και για την οικονομική και ηθική στήριξη των οικογενειών των εκλιπόντων.

Επισκέπτονταν βέβαια πολλές φορές το χρόνο τα κοιμητήρια και αντάλλαζαν κεράσματα με τους παρευρισκόμενους. Τα κοιμητήρια ήταν πάντα περιποιημένα και κοσμούνταν συνήθως με αγαπημένα αντικείμενα των νεκρών.



Την Κυριακή του Θωμά όλοι οι κάτοικοι των ελληνικών κοινοτήτων φρόντιζαν να είναι παρόντες στο γεύμα προς τιμή των νεκρών. Πίστευαν ότι ο ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν στον επίγειο κόσμο από τον Άδη την ημέρα της Ανάστασης για να παραμείνουν ως την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Σχόλια