Παχυσαρκία: η επιδημία του 21ου αιώνα

Κορίτσια-πίτσαΤο 42% των μαθητών της Δ΄ Δημοτικού στη χώρα μας είναι υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι.

Τα νέα στοιχεία όπως αυτά ανακοινώθηκαν σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά της Παχυσαρκίας (24/10), αποκαλύπτουν τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της παχυσαρκίας, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως.
Στη χώρα μας λοιπόν, φάνηκε πως τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται συνεχώς με ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία στην παιδική παχυσαρκία. Όπως αποκάλυψε μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.), η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι σταθερή και συνεχής σε ποσοστά που κυμαίνονται από 7,2%  έως και 20%. Μάλιστα, σε έρευνα που έγινε σε μαθητές της Δ’ Δημοτικού έδειξε ότι το 42% των μαθητών είναι υπέρβαρα ή και παχύσαρκα!
Πηγή : Το παιδί μου και γώ

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι το 59,53% των παιδιών ηλικίας 7-8 ετών έχουν κανονικό βάρος, το 23,03% είναι υπέρβαρα και το 13,65 παχύσαρκα. Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 9-10 ετών, το 53,93% αυτών έχουν φυσιολογικό βάρος, το 28,87% είναι υπέρβαρα ενώ το 13,42% παχύσαρκα. Και στις δύο ομάδες οι λιποβαρείς μαθητές αποτελούσαν μόνο το 3,78%.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σήμερα τα άτομα με λίγα κιλά παραπάνω από το κανονικό φτάνουν τα 1,6 δις παγκοσμίως, ενώ εκείνα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά τους τα 400 εκ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2015 οι υπέρβαροι θα αγγίζουν τα 2, 5 δις και οι παχύσαρκοι τα 700 εκ.

Σχόλια