Συμβουλές για πολύ ευαίσθητα παιδιά



Τα πολύ ευαίσθητα παιδιά θέτουν ορισμένες προκλήσεις, όταν πρόκειται για το θέμα της πειθαρχίας. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό να...
αρχίσουν να κλαίνε ή να μελαγχολήσουν, εάν επιχειρήσετε να τα μαλώσετε.

Πολλές φορές η ευαισθησία δεν είναι μόνο συναισθηματική, αλλά αφορά όλες τις αισθήσεις των παιδιών. Ο θόρυβος, τα έντονα φώτα ή τα μεγάλα πλήθη κόσμου μπορούν να τους προκαλέσουν σύγχυση.
Πηγή τρομακτικό


Κατά τον καθορισμό των στρατηγικών πειθαρχίας σας, λάβετε υπόψη την ευαισθησία του παιδιού σας. Οι φωνές και οι τιμωρίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα. Αντ’ αυτού, βρείτε τρόπους για να καθοδηγήσετε το παιδί σας προς τη σωστή συμπεριφορά:

Αποδεχτείτε τη συμπεριφορά του
Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τη νοοτροπία του παιδιού σας. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τις ευαισθησίες του σε έναν κόσμο που δεν ανταποκρίνεται στην ιδιοσυγκρασία του. Μην του συμπεριφέρεστε όπως σε έναν αδύναμο χαρακτήρα, αλλά εστιάστε στις πραγματικές του δυνατότητες.
Δώστε του προσωπικό χώρο και χρόνο
Τα ευαίσθητα παιδιά αντιπαθούν τα πολυσύχναστα μέρη που τους προκαλούν σύγχυση. Τα περισσότερα από αυτά ίσως χρειάζονται να κάνουν ένα διάλειμμα και να χαλαρώσουν. Μη «φορτώνετε» το παιδί σας με πολλές ασχολίες, αλλά προγραμματίστε ήρεμες δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η ανάγνωση βιβλίων ή η προβολή παιδικών ταινιών.

Βάλτε όρια στο παιδί
Αν και η παραβίαση των κανόνων μπορεί να σας φαίνεται δελεαστική, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ηρεμία του παιδιού, θα παρατηρήσετε ότι δεν είναι ευεργετική σε μακροπρόθεσμη βάση. Δεν είναι κακό να είστε ελαστικοί με ορισμένα πράγματα, αλλά να θυμάστε ότι το σημαντικότερο είναι να διδάξετε στο παιδί σας πώς να γίνει υπεύθυνος ενήλικας.

Επαινέστε τις προσπάθειές του
Ο έπαινος και η ενθάρρυνση είναι το κλειδί για τα ευαίσθητα παιδιά. Καταστήστε σαφές ότι η σκληρή δουλειά και η προσπάθεια είναι δύο χαρακτηριστικά άξια επαίνου, ακόμη κι αν δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, επαινέστε το παιδί όταν λέει αλήθεια. Μερικές φορές τα παιδιά που είναι ευαίσθητα ψεύδονται για να αντιμετωπίσουν μια κρίση, επομένως ο έπαινος θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να πούνε την αλήθεια.

Βοηθήστε το να εκφραστεί συναισθηματικά
Τα ευαίσθητα παιδιά πρέπει να μάθουν να εκφράζουν με λόγια τα συναισθήματά τους. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα βοηθήσετε να προσδιορίσουν και να χειρίζονται οποιοδήποτε δυσάρεστο συναίσθημα με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους.

Διδάξτε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων
Όλα τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να βρούνε μια λύση. Ιδιαίτερα για τα πιο ευαίσθητα παιδιά, η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά στην καθημερινή ζωή τους. Συχνά, τα ευαίσθητα παιδιά αποφεύγουν τις δυσάρεστες καταστάσεις, όμως η βοήθεια των γονέων τους δίνει εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις.

infokids

Σχόλια