Νέοι γονείς και παιδιά: «Τι θα κάνω; Δεν τρώει τίποτα…» ή «Δεν σταματάει να τρώει»

 

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει τα 5 μυστικά για να έχεις εσύ τον έλεγχο στο φαγητό του παιδιού!«Τι θα κάνω; Δεν τρώει τίποτα…» ή «Δεν σταματάει να τρώει»

Πολλοί γονείς μου εκφράζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους, σε σχέση με το φαγητό.
Η μικρή μου είναι 17 μηνών και όταν της ταΐζω το φαγητό της (γιατί το γάλα της το πίνει με μεγάλη ευχαρίστηση), σταματά να τρώει με όρεξη μετά την 3η μπουκιά. Προσπαθούσα με διάφορους τρόπους να την κάνω να ξεχαστεί ώστε να της δώσω λίγο παραπάνω. Αυτό το κόλπο πετύχαινε. Όμως έχουμε φτάσει στο σημείο να μην τρώει καθόλου αν δεν έχει να παίξει με κάτι ενδιαφέρον.

Έτσι, αν και ψυχολόγος, έπεσα και εγώ στην παγίδα του ελέγχου της.
Δηλαδή, χρησιμοποιεί το φαγητό (και συγκεκριμένα) την άρνησή της για φαγητό, για να ελέγξει την συμπεριφορά μου. Στην προκειμένη περίπτωση, περιμένει να της δίνω παιχνιδάκια που της τραβούν το ενδιαφέρον και της αποσπούν την προσοχή. Αν αυτό δεν συμβεί, το στόμα σφραγίζει και τελευταία κλείνει έντονα και τα ματάκια, προκειμένου να μου εκφράσει την άρνησή της. Με το που θα ασχοληθεί με κάτι που βρίσκει ενδιαφέρον το στοματάκι της δέχεται κανονικά το φαγητό.



Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας εγκατεστημένης κακής συνήθειας γύρω από το φαγητό. (κάτι που προτίθεμαι σύντομα να αλλάξω)

Ψάχνοντας λοιπόν την σχετική βιβλιογραφία, προσπαθώντας να ανακαλύψω το τι καινούριο έχει βρεθεί, καταλήγω στις 5 πιο σημαντικές συνήθειες που χρειάζεται να εγκαταστήσουν οι γονείς γύρω από το φαγητό.

1. Να τρώτε όλη η οικογένεια μαζί


Όσο είναι δυνατό, προσπαθήστε να τρώτε μαζί. Το φαγητό δεν έχει μόνο να κάνει με την τροφή, αλλά είναι χρόνος κοινωνικοποίησης για τα παιδιά, που τους επιτρέπει να συναναστραφούν μεταξύ τους αλλά και με τους γονείς τους.Σε πολλές οικογένειες τα γεύματα είναι εντελώς απρογραμμάτιστα και τα παιδιά μπορούν να φάνε ό,τι θέλουν οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε. Οι γονείς αυτών των παιδιών είναι και εκείνοι που παραπονιούνται για το ότι δεν μπορούν να φάνε με τα παιδιά τους σε ένα εστιατόριο ή σε ένα φιλικό σπίτι. Δεν πρόκειται ένα παιδί να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά σε ένα τραπέζι, αν δεν το μαθαίνει καθημερινά στο σπίτι του. Μην ξεχνάς ότι μιμείται εσένα.

Αν το παιδί είναι μικρό και τρώει κάθε τρεις ώρες περίπου, πάρε κι εσύ ένα σνακ, να βλέπει ότι τρως και να μιμείται τη συμπεριφορά σου. Ενθάρρυνε τη σωστή συμπεριφορά του παιδιού, χωρίς να δείχνεις άγχος για το αν τρώει ή όχι. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να μάθεις στο παιδί καλούς τρόπους. Μάθε το να λέει «παρακαλώ» και «ευχαριστώ».

Σχόλια