Το κάπνισμα στην εφηβεία επηρεάζει τον εγκέφαλο

 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία μπορεί να… αραιώσει τον εγκέφαλο.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα καπνίζει κανείς, τόσο λιγότερη φαιά ουσία είχαν στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές όσο πιο νέος ξεκινά κανείς το κάπνισμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να το κόψει στη συνέχεια, καθώς η επιθυμία για τσιγάρα είναι μεγαλύτερη.

Οι ειδικοί ανέφεραν στη μελέτη τους, πως με έκπληξη διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στους εγκεφάλους των νεαρών. Εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες από 42 νεαρούς άντρες και γυναίκες, ηλικίας από 16 έως 21 ετών.
Πηγή : Τρομακτικό

Κάποιο από αυτούς δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, ενώ οι υπόλοιποι κάπνιζαν κατά μέσο όρο έξι ή επτά τσιγάρα την ημέρα.

Οι τομογραφίες «αποκάλυψαν» στους ερευνητές ότι όσο περισσότερο κάπνιζε ένας έφηβος, τόσο πιο λεπτός ήταν ο δεξιός λοβός τους, ο οποίος συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για το προαίσθημα. Έχει υψηλή απόκριση στη νικοτίνη και συνδέεται με άλλες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με τη λαχτάρα και την ικανότητα ελέγχου των ορμών, όπως για παράδειγμα την επιθυμία για κάπνισμα.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αναφέρουν ωστόσο, ότι δεν είναι απόλυτα σίγουροι ότι οι διαφορές αυτές οφείλονται στο κάπνισμα, αλλά θα μπορούσε να σημαίνει ότι όσοι έχουν πιο λεπτό δεξιό λοβό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα, σημειώνει η δημοσιογράφος Fiona Macrae σε άρθρο της στη Daily Mail.

Αυτό που δείχνουν πάντως τα αποτελέσματα της έρευνας είναι, ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εφηβείας –κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου- προκαλεί τέτοιες αλλαγές σε αυτόν, που κάνει πιο δύσκολο να το κόψει κανείς ως ενήλικας.

Σχόλια