Σωστή στάση των παιδιών κατά το διάβασμα και τη γραφή [photos]



Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ώρες που περνούν τα παιδιά καθισμένα στα θρανία, επειδή έχουν αυξηθεί και οι απαιτήσεις όσον αφορά το διάβασμα. Μετά το σχολείο συνεχίζουν με...
μαθήματα ξένων γλωσσών, φροντιστήριο για τα μαθήματα του σχολείου, εκμάθηση υπολογιστών.

Σε αυτή την ηλικία το παιδικό σώμα είναι εύπλαστο, ευλύγιστο. Παρόλα αυτά η πολύωρη καθιστή θέση, (ειδικά όταν αυτή είναι λάθος), καταπονεί τους μυς και τις αρθρώσεις, και μετά από χρόνια μπορεί να είναι ο λόγος που εμφανίζονται μυοσκελετικές ανωμαλίες. Από τις πιο γνωστές ησκολίωση και η κύφωση.
Πηγή : τρομακτικό

Η σωστή θέση όταν κάθονται τα παιδιά για να διαβάσουν ή να γράψουν περιλαμβάνει το να είναι οι αρθρώσεις σε χαλαρή θέση, έτσι ώστε οι μυς να καταναλώνουν την ελάχιστη ενέργεια για να διατηρήσουν αυτή τη στάση, ώστε ακόμα και μετά από ώρα καθίσματος να αποτρέπεται η μυϊκή κούραση. Αυτή η θέση εξυπηρετεί καλύτερα και τη σωστή αναπνοή, η οποία προάγει περισσότερο τη συγκέντρωση και τη σκέψη, εφόσον οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος.



Αρχικά διαλέξτε μια καρέκλα η οποία να είναι σε κατάλληλο μέγεθος για το παιδί.

Πείτε του να καθίσει ώστε η λεκάνη να ακουμπάει τέρμα πίσω στο κάθισμα και όλη η πλάτη να υποστηρίζεται από την πλάτη του καθίσματος. Οι αγκώνες θα πρέπει να στηρίζονται πάνω στο γραφείο και να βρίσκονται σε χαλαρή θέση (όχι τεντωμένοι) πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να φέρει το κάθισμα πολύ κοντά στο θρανίο.



Το θρανίο επίσης θα πρέπει να έχει το κατάλληλο ύψος ώστε οι αγκώνες να ακουμπούν χαλαρά. Στο σχολείο είναι λίγο δύσκολο αυτό γιατί όλα τα θρανία είναι στο ίδιο ύψος. Αλλά για το σπίτι μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος θρανίου για το παιδί. Τα γόνατα πρέπει να είναι στο ίδιο ή ελαφρώς χαμηλότερο ύψος από τη λεκάνη, και τα πέλματα πρέπει να ακουμπούν καλά στο πάτωμα.

Όταν γράφει το παιδί, πρέπει να προσέχουμε να μην σηκώνει ψηλά τους ώμους. Το χέρι που δεν γράφει σταθεροποιεί το χαρτί το οποίο θα έχει μια κλίση 45 μοιρών για να μπορεί να γράφει το παιδί χωρίς να στρίβει το σώμα του.



Προσοχή! Όσο πιο κοντά στο θρανίο είναι το παιδί, τόσο λιγότερο αναγκάζεται να σκύψει μπροστά για να γράψει, αποφεύγοντας έτσι να επιβαρύνει τον αυχένα και την πλάτη.

Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τη φυσικοθεραπεύτρια κα Μουτάφη.

Σχόλια