Δεν τρώει το παιδί σας φρούτα και λαχανικά; Έξυπνοι τρόποι να το πείσετε


Πώς ένας απελπισμένος γονέας θα καταφέρει να πείσει το παιδί του να... καταναλώσει τα θρεπτικά και γεμάτα βιταμίνες λαχανικά; Kαι αν δεν τρώει ούτε φρούτα;

Με τις φωνές και με τις απειλές, δεν θα καταφέρετε τίποτα!... Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε εμείς οι γονείς, είναι να απελπιζόμαστε και να φωνάζουμε δίχως λόγο.

Ηρεμήστε και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Όσο δύσκολο φαίνεται αυτό, είναι καλύτερα να κάνετε έναν διάλογο με το παιδί σας, όσο μικρό και αν είναι αυτό, έτσι ώστε να του εξηγήσετε τον λόγο που ανησυχείτε.
Πηγή : Τρομακτικό
Πάρτε τη βοήθεια των βιβλίων, κατεβάστε άρθρα από το internet, ή ψάξτε κάτι που μπορεί να αποδείξει τα λεγόμενά σας.

Δείξτε του εικόνες, μελετήστε μαζί και προβληματιστείτε. Μπορείτε να απαντήσετε και σε απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν.

Σε καμία περίπτωση μην δωροδοκείτε το παιδί σας με σοκολάτες και μην υπόσχεστε γλυκά και άχρηστα τρόφιμα, προκειμένου να φάει το λαχανικό του. Με αυτή τη τακτική μπερδεύετε το παιδί σας. Κάνετε μια λάθος σύνδεση με το φαγητό. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, φάε αυτό(το λαχανικό), για να σου δώσω το καλό(άχρηστο τρόφιμο), μετά. Μάλιστα το μπέρδεμα αυτό, μπορεί να μην μπορεί να αντιστραφεί, αν το κάνετε ήδη συχνά.

Ψωνίστε μαζί με το παιδί σας λαχανικά που ίσως θα μπορούσε να φάει. Μπορείτε λοιπόν να περάσετε λίγη ώρα σε ένα μανάβικο, ζητώντας από το παιδί σας να ψωνίσει τα λαχανικά που του αρέσουν.

Κόψτε και φτιάξτε σαλάτες μαζί. Ακόμα, μπορείτε να μαγειρέψετε κάποια από τα λαχανικά που μπορούν να μαγειρευτούν. Η ενασχόληση του παιδιού με τη μαγειρική, βοηθά στο να δοκιμάσει αυτό που έφτιαξε.

Μην απελπίζεστε και μην εγκαταλείπετε γρήγορα. Το ότι δεν δοκίμασε, ή το ότι είχε αποστροφή από κάποιο λαχανικό, δεν σημαίνει πως δεν θα το καταναλώσει στο μέλλον. Σε μια ή δύο βδομάδες, δοκίμασε να ξαναδώσεις το λαχανικό που απορρίφθηκε.

Δοκιμάστε να κάνετε με άλλο τρόπο μια συνταγή με λαχανικά. Ίσως τα πολλά μυρωδικά, αρωματικά πιπέρια κλπ, μπορεί να προκαλούν αποστροφή του παιδιού από το φαγητό αυτό.

Μην φτιάχνετε άλλο φαγητό για σας και άλλο για το παιδί. Το παιδί σας θα πρέπει να καταναλώνει το οικογενειακό φαγητό. Αν λοιπόν εσείς δίνετε άλλο φαγητό στο παιδί σας, μην περιμένετε στο μέλλον να φάει το δικό σας φαγητό. Άριστο θα ήταν να τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι, έτσι ώστε να καταλάβει πως όλοι οι υπόλοιποι καταναλώνουν αυτό που δεν τρώει αυτό.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια, μην δίνετε κάτι άλλο στο παιδί σας. Αφήστε το φαγητό του σε κάποιο σημείο που μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί. Εγκαταλείψτε την προσπάθεια και αφήστε το παιδί να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Αν πεινάσει και ζητήσει φαγητό, δείξτε του το φαγητό του. Αν θέλει κάτι άλλο, μην του δώσετε και αναμένετε την ανταπόκρισή του.

Σχεδιάστε τον τρόπο που θα σερβίρετε τα λαχανικά σας. Ίσως ένα διαφορετικό και χαρούμενο σερβίρισμα, θα σας βοηθήσει στο σκοπό σας. Ένα όμορφο πιάτο με φαντασία, μπορεί να εντυπωσιάσει το παιδί και να καταφέρει να φάει.

Μην αναμένετε το θαύμα. Χρειάζεται χρόνος, έτσι ώστε να καταφέρετε να βάλετε σε αυτή τη διαδικασία το παιδί σας. Η υπομονή, η επιμονή, αλλά και οι δεξιότητές σας, θα βάλουν το παιδί σας στη διαδικασία.

Δεν τρώει καθόλου φρούτα τι να κάνω;

Βασικά στοιχεία της διατροφικής συμπεριφοράς ενός παιδιού είναι η αντίδραση και η αντίσταση. Η μαμά επιμένει, το παιδί αρνείται και μετά κλαίει. Έπειτα, θα αναλάβει ο μπαμπάς τις προσπάθειες με το αεροπλανάκι ή κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο, που μάλλον η πορεία τους θα καταλήξει σε αδιέξοδο. Πως μπορείτε αλήθεια να πείσετε με τις γνώσεις, την εμπειρία αλλά και την τακτική σας ένα τόσο δα μικρό πλασματάκι; Το βλέμμα σας, μια πηγαίνει στο φρούτο που περιμένει κομμένο στο πιάτο, μια στο παιδί που κάθεται απέναντι σας και αρνείται πεισματικά έστω και να δοκιμάσει. Καθίστε λίγο στη θέση του και θα καταλάβετε ότι το να του ζητάτε μέχρι σημείου παράκλησης να το φάει απλά επειδή του λέτε ότι κάνει καλό δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να το πείσετε.

Κάντε το να ασχοληθεί!

Εφόσον το παιδί σας είναι σε μια ηλικία που καταλαβαίνει και μπορεί να συμμετέχει στα ψώνια του σπιτιού, αδράξτε την ευκαιρία! Ξεκινήστε με χαρά να πάτε μαζί στο μανάβικο της γειτονιάς και διαλέξτε μαζί όμορφα και μυρωδάτα φρούτα. Εναλλακτικά, εφόσον το παιδί σας λατρεύει τη φασαρία και τον κόσμο μπορείτε να πάτε μαζί στη λαϊκή αγορά. Το ευχάριστο κλίμα με τους πωλητές και το παιχνίδι με το καρότσι θα κάνουν την γνωριμία με τα φρούτα διασκέδαση. Αν βέβαια, υπάρχει κήπος με δέντρα, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς μπορεί να συμμετέχει το ίδιο στη συγκομιδή των φρούτων. Στην συνέχεια αφού τακτοποιήστε μαζί τα φρούτα στο ψυγείο και τη φρουτιέρα, καθίστε να φάτε μαζί ένα φρούτο. Ρωτήστε το, ποιό φρούτο από όλα θα ήθελε να φάει σήμερα ή τι χρώμα θέλει να είναι το φρούτο «σήμερα θα φάμε κίτρινο ή κόκκινο φρούτο;» Μη ξεχνάτε να του δίνετε επιλογές. Στα παιδιά αρέσουν οι επιλογές.

Ζωγραφίστε το!

Πάρτε το μπλοκ ζωγραφικής και αντί για σπιτάκια, δοκιμάζετε κάθε φορά να ζωγραφίζετε ένα από τα φρούτα που έχετε μέσα στη φρουτιέρα. Παράλληλα να λέτε για το χρώμα του, τη γεύση του και την εποχή που βγαίνει. Αν θέλετε να δώσετε και μια πιο εγκυκλοπαιδική «πινελιά» μπορείτε να αναφερθείτε και στο τι μας προσφέρει το εκάστοτε φρούτο με ένα πιο παιδικό τρόπο, όπως «θα σταματήσει να τρέχει η μυτούλα» ή «θα γυαλίζουν τα μαλλιά μας».

Φρουτοσχεδιάστε!

Φτιάξτε μαζί όμορφα σχέδια με αντικείμενα ή πρόσωπα ή τοπία της φύσης με μπαστούνια ή ροδέλες από φρούτα χρησιμοποιώντας και λαχανικά όπως καρότο ή αγγούρι που είναι αρεστά στα παιδιά. Μη ξεχνάτε να το ρωτάτε τι φρούτο-χρώμα να χρησιμοποιήσετε για κάθε επόμενο βήμα. «Τσιμπήστε» την ομπρέλα που έχετε φτιάξει από μισό πορτοκάλι ή μια ρόδα αυτοκινήτου από ροδέλα μπανάνας με λίγο ένοχο και παιχνιδιάρικο ύφος και θα δείτε σιγά σιγά όλα τα φρούτο –εξαρτήματα αυτοκινήτου να εξαφανίζονται! Άλλωστε ποια θα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή του μικρού μας καλλιτέχνη από το να δοκιμάσει το ίδιο του το δημιούργημα.

Το ένα του ξινίζει...!

Είναι αλήθεια, πως κάποιες γεύσεις φρούτων θα το κάνουν να μη θέλει να ξαναδοκιμάσει. Λόγω της περιεκτικότητας τους σε οξέα, τα φρούτα δημιουργούν στα παιδιά την τάση για ...γκρίνια! Διακωμωδήστε το, κάνοντας έντονες γκριμάτσες και ήχους έτσι, ώστε να γελάσετε μαζί. Το παιδί έχει τη τάση να μιμείται κάτι που αρχικά προκάλεσε γέλιο. Ταΐστε ο ένας τον άλλο γελώντας μέχρι να συνηθίσει τη ξινή γεύση και μη ξεχνάτε να χειροκροτήστε κάθε φορά που τα καταφέρνει. θα βοηθούσε, επίσης, ένα σύστημα επιβράβευσης με μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο ή την παιδική χαρά, αφού κατανάλωσε τα φρούτα της εβδομάδας.

Ο επιμένων νικά!

Έχετε δώσει τη μάχη σας όμως η απογοήτευση είναι το μόνο αποτέλεσμα; Μην τα παρατάτε τόσο εύκολα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αντιδρούν σε κάθε καινούρια γεύση , μυρωδιά και όψη (νεοφοβία) και μπορεί να χρειαστούν από 10 έως 20 προσπάθειες από τους γονείς, μέχρις ότου συνηθίσουν σε κάθε τι νέο. Κάντε λίγο υπομονή και να θυμάστε ότι ίσως δεν συμπαθήσει τελικά όλα τα φρούτα. Αποφύγετε την υπερβολική αναφορά και πίεση, γιατί μπορεί να του δημιουργήσουν τελικά αποστροφή.

Το μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει...

Μην περιμένετε από το παιδί σας να φάει φρούτα όταν εσείς δεν τα δοκιμάζετε καν. Πάρτε ένα φρούτο από το καλάθι και απολαύστε το! Κάτι τέτοιο, σε καθημερινή βάση, φαίνεται στα μάτια του ως μια αυτόματη συνήθεια της ζωής σας. Δοκιμάστε να το φέρετε σε επαφή με τα φρούτα τις ώρες ενδιάμεσα των γευμάτων, και όχι τις στιγμές που έχει φάει και είναι ήδη χορτάτο. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να δοκιμάσει, ενώ ταυτόχρονα έχει ένα θρεπτικό σνακ.

Γλυκο...κουταλιές!

Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα όμως τίποτα δεν συγκινεί το παιδάκι σας, ξετρυπώστε από το ντουλάπι τη «μαμά» των μπαχαρικών, την κανέλλα και το νέκταρ των λουλουδιών, το μέλι! Αρωματίστε και γλυκάνετε το μήλο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι ή την μπανάνα και άλλα φρούτα και το σίγουρο είναι ότι θα νικήσει η μυρωδιά και η γεύση.

Είναι κατανοητό ότι όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και δεν θα μπορούσαν να γίνουν εύκολα μετά από μια κουραστική και αγχώδη ημέρα στη δουλειά. Αφιερώστε λίγο χρόνο το σαββατοκύριακο ή για τους πιο ξεκούραστους γονείς, κάποια απογεύματα, και θα δείτε σιγά σιγά τις προσπάθειες σας να αποφέρουν καρπούς...καρπούς φρούτων!

Παπαδοπούλου Βασιλική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Μαρία Τοτόλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχόλια