Κρυολόγημα: Γιατί βραχνιάζουμε όταν κρυολογούμε;

verpiaeutripwuetnpu  

Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως όταν είμαστε κρυωμένοι έχουμε και βραχνή φωνή. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων τώρα λύνει και αυτή την απορία.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell, στη Νέα Υόρκη έκαναν τις απαραίτητες μελέτες και βρήκαν πως όταν κρυολογούμε βραχνιάζουμε επειδή υπάρχειοίδημα (διόγκωση) πολλών τμημάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Έτσι, επηρεάζονται και οι φωνητικές χορδές και ιστοί κάτω από αυτές.
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάικλ Τζ. Στιούαρτ «όταν διογκωθούν οι χορδές ή οι υποκείμενοι ιστοί, η χροιά της φωνής αλλάζει επειδή επιβραδύνεται η συχνότητα με την οποία πάλλονται».
Πηγή : Διακόνημα

Αν και η διόγκωση αυτή δεν προκαλεί παντελή απώλεια της φωνής, η διαταραχή είναι τεχνικά λαρυγγίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στον λάρυγγα με οίδημα των φωνητικών χορδών.
Όταν η περίπτωση είναι αρκετά σοβαρή και το οίδημα είναι πολύ έντονο, η φωνή γίνεται ψίθυρος, επειδή δεν πάλλονται πλέον οι φωνητικές χορδές. Το ψιθύρισμα, όμως μπορεί να χειροτερέψει το οίδημα. Έτσι, οι γιατροί συνιστούν να μην μιλάμε καθόλου όταν έχουμε λαρυγγίτιδα.
Πηγή: healthview.gr

Σχόλια