Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χειριζόμαστε το παιδικό πείσμα!!

 

Συνεργάστηκε ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Στέλιος Μαντούδης και η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας
Παιδιού Εφήβου
Το παιδικό πείσμα και ο ρόλος των γονέων
- Το μικρό παιδί που πεισμώνει δεν το κάνει απαραίτητα για να μας προκαλέσει ή να μας κάνει να θυμώσουμε.

-  Η κατανόηση των συναισθημάτων του παιδιού θα μας βοηθήσει να το χειριστούμε καλύτερα.

- Ένα παιδί που βρίσκεται σε κατάσταση εναντίωσης δεν μπορεί να λογικευτεί μόνο και μόνο επειδή το επιθυμούμε ή το απαιτούμε εμείς.


- Πρέπει να αποφεύγουμε την άμεση αντιπαράθεση μαζί του, εκτός εάν πρόκειται για κάποιο πολύ σημαντικό πρόβλημα ή κίνδυνο. Μια αντιπαράθεση μπορεί να θεωρηθεί επίδειξη δύναμης από μέρους μας και οι πιθανότητες να επιβληθούμε είναι λίγες.

- Είναι προτιμότερο κάποιες φορές να υποχωρούμε έγκαιρα παρά να περιμένουμε την αναπόφευκτη αντίδραση του παιδιού με όλα τα επακόλουθά της, γιατί τότε δεν θα είναι δυνατό να κάνουμε πίσω.

- Συχνά η εναντίωση και το παιδικό πείσμα είναι ένας τρόπος να μας τραβήξει την προσοχή.

- Χρειάζεται συζήτηση με τον σύντροφό μας ως προς την ευθύνη μας σε αυτή την κατάσταση και εξέταση τρόπων χειρισμού. Ίσως χρειαστεί αλλαγή συμπεριφοράς.

- Εάν η εναντίωση του παιδιού είναι έντονη και δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία μας, ίσως είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε την βοήθεια ειδικού.

- Έχει αποδειχτεί πως όσο περισσότερη ελευθερία έχει ένα παιδί για να πειραματιστεί και να εξερευνήσει το περιβάλλον, τόσο λιγότερο θα τραβήξουν την προσοχή του τα απαγορευμένα πράγματα.

- Χρειάζεται να το προτρέπουμε να εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις του και να συζητά μαζί μας.

- Να του δίνουμε ευκαιρίες να αποφασίζει μόνο του.

-Ένα παιδί που μεγαλώνει με τρυφερότητα, κατανόηση και σταθερότητα θα μάθει να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση τον κόσμο και θα είναι προετοιμασμένο να δεχτεί τα όρια ως απαραίτητα.


Περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο Ανάπτυξη
Κίνηση-Ομιλία-Συμπεριφορά
www.anaptyksi.gr

Σχόλια